Martin Schulz na sastanku s njemačkim predsjednikom, ipak moguća koalicija s Angelom Merkel

23. Nov 2017. | 19:32 | NV
1(168)

Njemački socijaldemokratski vođa Martin Schulz koji se nalazi pod intenzivnim pritiskom da pomogne u rješavanju nacionalne političke krize pristajući na pregovore o velikoj koaliciji s kancelarkom Angelom Merkel.

Frank-Walter Steinmeier se sastaje sa stranačkim čelnicima otkad su u nedjelju propali pregovori između političkog bloka Angele Merkel, Slobodnih demokrata i Zelenih. Više je puta naglašavao i pozivao stranke da stave odgovornost za zelju ispred vlastitih interesa.

Kako javlja Bloomberg, Schulz je prelomio i spreman je za početak pregovora s Merkel te joj ponuditi ograničenu podršku za četvrti mandat. Dva izvora, dobro upoznati sa Schulzovim namjerama otkrili su to za Bloomberg.

Schulz bi svoj novi plan, obzirom da je dosad odbacivao bilo kakvu saradnju s Merkel, trebao danas otkriti njemačkom predsjedniku. No, Schulz neće ponuditi da njegov SPD uđe u veliku koaliciju s konzervativnim blokom CDU/CSU Angele Merkel, već će joj otvoriti mogućnost da uspostavi manjinsku vladu.

Članove SPD-a je dosadašnja koalicija s Merkel dosta podijelila. Jedan dio članstva smatra da je koalicija s njenom strankom dovela do pada njihovog rejtinga, a neki ipak vrebaju nastavak saradnje s njom kako bi pokušali progurati neke od svojih ključnih politika.

“SPD je u potpunosti svjestan svoje odgovornosti u sadašnjoj političkoj situaciji”, rekao je Schulz za agenciju dpa dok ga njegove stranačke kolege pozivaju da razmisli o tome treba li se i nadalje protiviti razgovorima o koaliciji.

“Siguran sam da ćemo pronaći dobro rješenje za našu zemlju u nadolazećim danima i sedmicama”, naglasio je Schulz uoči sastanka sa Steinmeierom.

Šef SPD-a, nakon ponižavajućeg poraza na parlamentarnim izborima 24. septembra, naglasio je u više navrata kako odbija koaliciju s CDU-om Angele Merkel.

No, nakon neuspješnih pregovora u nedjelju između CDU-a, Zelenih i liberala oko formiranja vlade, što je Njemačku suočilo s opasnošću prijevremenih izbora na kojima bi krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) mogla dodatno ojačati, odbijanje Martina Schulza postalo je sporno.

Steinemeier se u utorak susreo s političkim čelnicima Zelenih i liberalnih demokrata (FDP) nakon što je propao kancelarkin pokušaj da sastavi tročlanu koaliciju s tim strankama. S Merkel je imao dugi razgovor u ponedjeljak.

 

NV / NAP

Na vrh