Mattis: EU priznala da je zajednička odbrana misija samo za NATO

15. Feb 2018. | 17:46 | NV
mattis

Evropski saveznici su priznali da je zajednička odbrana misija za NATO i “samo za NATO”, izjavio je danas u Briselu američki ministar odbrane James Mattis poslije ministarskog sastanka u sjedištu Alijanse u Briselu, prenijela je Beta.

“Postoji jasan dogovor da se u dokument EU uključi da je zajednička odbrana mislja za NATO, samo za NATO”, rekao je Mattis na konferenciji za novinare poslije razgovora o evropskoj inicijativi o odbrani.

Američka delegacija izrazila je rezerve prema incijativi o evropskoj odbrani prije sastanka u Briselu. Kanada, Norveška, Island i Albanija su također izrazile zabrinutost tom inicijativom, rekli su diplomatski izvori u NATO.

“Evropska inicijativa ne smije da izuzme aktivnosti i resurse NATO”, rekla je Katie Wheelbarger, američka zvaničnica zadužena za međunarodnu bezbjednost u Ministarstvu odbrane.

Sličnu zabrinutost izrazio je i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg koji je rekao da EU ne može da zamjeni aktivnosti NATO.

Visoki predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini pozvana je u srijedu uvečer na radnu večeru kako bi razjasnila stav EU po pitanju odbrane.

“Duh saradnje i činjenica da postoje dvije organizacije kao što su EU i NATO koje treba da rade zajedno, bili su veoma prisutnu tokom večeri”, rekla je španska ministrica odbrane Maria Dolores de Cospedal.

Prema njenim riječima, postoji “komplementarni, a ne paralelni rad” EU i NATO u riješavanju zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike, prenosi Beta.

Podsjetimo, namjera Evropske unije, posebno Njemačke, je formiranje neke vrste vojske EU, koja bi mogla biti raspoređena u skladu sa interesima Brisela, posebno zbog djelovanja Rusije i migrantske krize. Međutim, ta ideja se nikada nije svidjela SAD i Velikoj Britaniji koji su bili protiv.

Američki stav je posebno značajan jer je Donald Trump tražio reformu NATO saveza i govorio da taj savez nije od koristi, da bi kasnije promijenio stav i podržao NATO tražeći od članica da izdvajaju više novca za vlastite oružane snage. Sada SAD insistiraju na NATO savezu kao jedinom oružanom savezu država Zapada.

 

NV

Na vrh