Mattis: Trenutno ne pobjeđujemo u Afganistanu, talibani napreduju

14. Jun 2017. | 07:57 | NV
mattis

Američki ministar odbrane James Mattis, obraćajući se američkim senatorima, rekao je da Sjedinjene Američke Države “ne pobjeđuju” u ratu u Afganistanu, prenose svjetske agencije.

On je rekao da su talibani imali dobru prošlu godinu i da pokušavaju da imaju još jednu uspješnu godinu.

“U ovom trenutku, mislim da neprijatelj napreduje”, rekao je Mattis.

“Trenutno ne pobjeđujemo u Afganistanu”, rekao je Mattis i dodao da će se to “popraviti čim je prije moguće”.

Ove rečenice je izgovorio Mattis nakon kritika senatora Johna McCaina da SAD nemaju strategije u Afganistanu, iako je administracija Donalda Trumpa na vlasti već šest mjeseci.

“Već smo u šestom mjesecu ove administracije i još uvijek nemamo strategije. Zato nam je teško da vas podržimo, jer nemamo strategiju. Znamo šta je bila strategija prošle administracije: “Ne gubi””, rekao je McCain.

Američki general John Nicholson, šef američkih snaga u Afganistanu, je nedavno rekao da mu pored tamošnjih 8 400 vojnika koje ima, i 5 000 vojnika iz savezničkih država, treba još vojnika da daju dodatnu podršku afganistanskim snagama sigurnosti.

Na pitanje republikanskog senatora Rogera Wickera šta bi u ovom trenutku za SAD bila “pobjeda”, Mattis je odgovorio da je to sposobnost afganistanskih snaga sigurnosti da “zaustave nasilje”.

 

NV / foto Reuters

Na vrh