Mediji: London i Brisel se složili oko plaćanja za Brexit

28. Nov 2017. | 22:28 | NV
brexit

Britanski i evropski pregovarači postigli su dogovor oko toga koliko Velika Britanija treba da plati Evropskoj uniji (EU) za izlazak, a iznos će biti  između 45 i 55 milijardi eura, piše večeras britanski list The Telegraph.

Dva izvora potvrdila su listu da su se dvije strane složile oko cifre krajem prošle sedmice.

Koliko Britanija treba da plati EU za izlazak prema njenim ranije preuzetim obavezama jedno je od glavnih problema u pregovorima o Brexitu između dvije strane i ukoliko je dogovor postignut to će predstavljati veliki napredak.

The Telegraph navodi da će konačna cifra biti između 45 i 55 milijardi eura u zavisnosti od računice koju bude izvela svaka strana na osnovu “zajednički pripremljene metodologije”.

Do sada je Britanija nudila da plati oko 20 milijardi eura što je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani odbacio, ocjenjujući da račun iznosi između 50 i 60 milijardi eura.

Na pitanje agencije AFP, Evropska komisija i britansko Minstarstvo za Brexit nisu željeli da potvrde da je postignut dogovor.

Pregovori dvije strane počeli su u junu, a prema pravilima Unije treba da se završe do aprila 2019. godine. Preostalih 27 zemalja u EU su postavili rješenje plaćanja kao jedan od uslova za prelazak na drugu fazu pregovora o budućim odnosima EU i Velike Britanije.

Brisel traži da se ostvari “dovoljan napredak” po tri pitanja prava Evropljana koji žive u Britaniji poslije Brexita, posljedice razlaza na granicu između Irske i britanske provincije Sjeverne Irske, i poravnjanje računa sa Britanijom, da bi moglo da se ide dalje u pregovorima.

Dvadesetsedmorica će na samitu predviđenom 14. i 15. decembra u Briselu reći da li prihvataju da krenu u drugu fazu pregovora, odnosno da li smatraju da ostvaren dovoljan napredak po ta tri ključna pitanja.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i britanska premijerka Theresa May treba da se sastanu 4. decembra da ocijene kako napreduju pregovori.

 

NV / Beta

Na vrh