Mektić: Imam ovlasti da pošaljem oficira za vezu u sjedište EUROPOL-a

7. Feb 2018. | 17:11 | NV
Dragan Mektić

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je danas novinarima da BiH prijeti prekid saradnje sa EUROPOL-om što bi nas unazadilo 100 godina. Mektić je kazao da je kamen spoticanja jedna potpuno banalna stvar.

“Ovo je klasična tipična opstrukcija da ne funkcionišu bezbjednosne institucije. Memorandum mene obavezuje, ja mogu poslati oficira za vezu. Iskoristit ću svoje ovlasti jer ja ne smijem i neću dozvoliti da ovaj sporazum bude raskinut”, kazao je Mektić.

Na današnjem sastanku s predstavnicima policijskih agencija i ministrima unutrašnjih poslova nije postignut dogovor o uspostavi zajedničke kontakt tačke s EUROPOL-om. Na sastanak su pozvani direktori i ministri iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije Bosne i Hercegovine, Službe za poslove sa strancima, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine te kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova. Ovo je posljednja obaveza koju BiH treba ispuniti da bi počela primjena operativnog sporazuma između BiH i Evropskog policijskog ureda.

Prošle sedmice je u Sarajevu boravila šefica Odjela za BiH i Albaniju, Generalnog direktorata za politiku susjedstva i strategiju proširenja Evropske komisije Michella Matuela koja je izrazila zabrinutost zbog zastoja u provođenju operativnog sporazuma između BiH i EUROPOL-a, jer implementacija ovog sporazuma predstavlja veliki korak za BiH u procesu uspostave vladavine prava i evropskom putu BiH.

Ministar Mektić je istakao da će poduzeti sve da ne dođe do suspenzije ovog sporazuma, jer bi to donijelo niz negativnih posljedica za BiH jer bi BiH postala crna tačka u regionu i Evropi, i jedina država koja nema uspostavljenu punu saradnju sa Evropskim policijskim uredom.

“Ta saradnja nam je veoma bitna u borbi protiv terorizma, ekstremizma, organiziranog kriminala i korupcije. Nažalost, zbog utjecaja politike nemamo dogovorenu kontakt tačku za saradnju sa EUROPOL-om i jedina smo zemlja u regionu koja nije poslala oficira za vezu u sjedište EUROPOL-a u Hagu”, kazao je Mektić.

Inače, saradnjom između Bosne i Hercegovine i glavne Evropske policije treba da koordinira državna policija zemlje, odnosno Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT), a ne Ministarstvo sigurnosti. Tako je definisano i Ustavom Bosne i Hercegovine, Članom 3. No, tome se suprostavljaju politički krugovi iz RS-a ali i neki i iz Federacije BiH koji žele jaču poziciju RS-a odnosno kantona.

 

NV / NAP

Na vrh