Mektić: Kriminalci započnu rat, onda se povuku da kradu dok sirotinja ratuje

16. Jan 2018. | 16:28 | NV
dragan mektic foto nap

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić rekao je da kriminalci započinju rat, ali se nakon toga povuku da kradu dok sirotinja ratuje.

“Oni sada nose puške, ali kada dođe do sukoba, njih nema. Tih kriminalaca i tih vođa nema. Oni su onda u sasvim jednoj drugoj misiji, misiji pljačke i bogaćenja”, rekao je Mektić novinarima danas u Sarajevu, komentarišići naoružane pripadnike udruženja “Srbska čast”, koji su se slikali u Parlamentu bh. entiteta Republika Srpska, kao i s predsjednikom tog entiteta Miloradom Dodikom i njegovim sinom.

Mektić je rekao da takvi ljudi mogu biti samo srpska nečast, a nikako srpska čast.

Iako su iz tog udruženja saopćili da su humanitarna organizacija, Mektić je naveo da se radi o paravojnoj formaciji, te da će Ministarstvo dokumentaciju o njihovim aktivnostima dostaviti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Ministar Mektić smatra da vlast u Republici Srpskoj ciljano pokazuje naoružane pripadnike “Srbske časti”, kako bi zastrašili političke neistomišljenike.

“Pa što ovi nabildani i istetovirani nisu bili u ratu, gdje oni to toliko herojstvo pokazaše u ratu. Ne, ratovao je obični srpski siromah. Koji je od kuće nosio komad hljeba na liniju gdje je izvršavao one zadatke koji su mu dati”, rekao je Mektić.

Dodao je da ga trenutna situacija podsjeća na 90-te godine, kada su se počeli okupljati razne paravojne formacije, na čija čela su, kako je rekao, postavljani kriminalci. On je pozvao institucije države da ozbiljno shvate ovaj problem i da zaustave bilo kakve širenje paravojnih formacija.

Dodao je da u Federaciji određene grupe pozivaju SDA da formira iste paravojne formacije kao odgovor na ono što se dešava u Republici Srpskoj. Mektić smatra da to nije dobar put kojim se krenulo te da se institucije države što prije moraju suprotstaviti takvim pojavama.

 

NV / NAP

Na vrh