Mektić o prisluškivanju Hrvatske:Privatni interesi udarili na ekonomiju BiH, dužni smo to spriječiti

20. Sep 2017. | 14:13 | NV

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić rekao je da Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine nije učinila ništa nezakonito, te da je obaveza ove agencije štititi interese Bosne i Hercegovine i njenih građana, poštujući Ustav i zakonske propise države.

Na pitanja novinara da prokomentira optužbe iz Hrvatske da je OSA prisluškivala dužnosnike i privrednike Hrvatske, Mektić je rekao da je sasvim legalno i legitimno pravo svake države, pa time i Bosne i Hercegovine da štiti svoje interese i interese svojih građana, javlja agencija Patria.

“Obavještajna agencija BiH, pa i sve druge agencije unutar Bosne i Hercegovine, uz sve ostale nadležnosti su dužne da zaštite i ekonomske interese Bosne i Hercegovine, i da zaštite Bosnu i Hercegovinu od nelojalnih i nekorektnih napada koji mogu da ugroze ekonomske temelje ove države i da nanesu ekonomsku štetu državi odnosno građanima Bosne i Hercegovine. Sve što je urađeno, urađeno je sasvim legalno, legitimno, i ništa u tome nema novo. To radi svaka država, ne samo u Evropi, već i u svijetu“, rekao je Mektić, dodajući da je Bosna i Hercegovina dužna raditi u skladu sa Ustavom i zakonima BiH, što Bosna i Hercegovina u ovom slučaju i radi.

“Sve do čega smo došli, sve što smo saznali u čitavoj ovoj situaciji o kojoj je pisao i portal Žurnal, o kojem piše i Nacional zagrebački, sve smo poduzimali u skladu sa zakonom, Ustavom ove države, štiteći ekonomski interes Bosne i Hercegovine, ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema Bosne i Hercegovine”. Mektić je rekao da BiH nikada nikoga neće prisluškivati nelegalno i mimo zakona.

“Ovdje su neki privatni interesi udarili na ekonomske temelje Bosne i Hercegovine. Naravno da ćemo to sprječavati u skladu sa zakonom i Ustavom Bosne i Hercegovine”, rekao je Mektić.

“Da li će to nekome u BiH, pojedincima, grupama koji su se našli u svemu ovome smetati, da li će to smetati interesima neke druge zemlje, to nas u ovom momentu ne zanima. Nas obavezuje interes građana Bosne i Hercegovine“, zaključio je Mektić, prenosi agencija Patria.

 

NV / NAP

Na vrh