Mektić odbacuje terorizam, britanske vlasti upozorile svoje državljane na skup u Mostaru 8. juna

6. Jun 2017. | 19:32 | NV
mektic(44)

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da se upozorenje britanskih vlasti koje je izdato početkom maja 2017., a dopunjeno danas, ne odnosi na upozorenje o mogućem terorističkom napadu niti je to poziv građanima te zemlje da ne putuju u BiH, piše agencija Patria.

Na stranici vlade Velike Britanije navode se savjeti za putovanja u brojne države svijeta, a između ostalih i BiH i druge zemlje regiona. U jednoj od informacija o BiH navodi se mogućnost terorističkog napada, ali u neodređenom smislu kao i da napadi mogu biti nasumični, te da se može desiti da meta bude neko mjesto koje posjećuju stranci.

“Velika Britanija opasnost od terorizma kvalificirala je u nekoliko rangova pa, između ostalih, lošiju procjenu od BiH imaju SAD, Njemačka, Francuska i Belgija sa stepenom vrlo vjerovatnih terorističkih napada”, pojasnio je Mektić dodavši da ista procjena važi i za Austriju i Italiju.

Inače, na stranici https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/bosnia-and-herzegovina danas je dopunjena informacija kada je riječ o BiH. Upozoreno je na skup koji će se održati u Mostaru 8. juna odnosno koncert podrške haškim osuđenicima kao i na proteste koji su najavljeni.

Na istoj stranici nalaze se upozorenja za Srbiju i Hrvatsku i Crnu Goru u rubrici terorizam.

 

NV / NAP

Na vrh