Mektić: Situacija s migrantima nije alarmantna, GP BiH nedostaje 500 ljudi

14. Mar 2018. | 15:38 | NV
mektic1(6)

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH kazao je danas da BiH “relativno ima problem s migracijama i on se usložnjava na balkanskoj ruti”.

“Na njoj se nalazi negdje oko 45.000 ljudi. Tako veliki broj migranata navodno ima plan krenuti na Zapadni Balkan. Ja sam bio na konferencijama i pokušao da to istaknem kao problem pa ću opet govoriti u Sloveniji na tu temu ali nemamo nikakvih savjeta iz EU.”

On je ponovio da situacija u BiH nije alarmantna kako to neki ističu.

“Ali je svaki dan sve više njih i ta ruta je svakog dana sve aktuelnija. Koordiniramo sve poslove s međunarodnim organizacijama koje se bave tim. U potpunosti se ne poštuju sporazumi o readmisiji. Značajno se povećava broj nelegalnih ulazaka. Granična policija ih otkriva i ne dozvoljava im ulazak, ali se njihov koridor širi. Sada ide do Višegrada, a do skoro je bio samo u Trebinju.”

Mektić je kazao da plan akcije postoji, ali ga još ne aktiviraju jer nije potrebno. Naglasio je da GP nedostaje 500 ljudi te da se ova policijska agencija mora jačati.

“Mi iscrpljujemo ljude, šaljemo ih s jedne na drugu stranu.”

Mektić je kazao da će sutra u Sloveniji tražiti da Fronteks vrši monitoring na granicama i da se vidi kako se radi i na granici Crne Gore i BiH i svih drugih.

“Svjestan sam ja da BiH nije krajnja zemlja gdje trebaju migranti, ali mi štitimo vanjsku granicu EU”, kazao je Mektić.

 

NV / NAP

Na vrh