Mektić tvrdi da nije rekao da Srbi moraju priznati genocid u Srebrenici, Večernji list objavio snimak

10. Feb 2018. | 17:24 | NV
Dragan Mektic Vecernji listi foto Patria(1)

Državni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić demantovao je da je rekao da “Srbi moraju da prođu katarzu i priznaju genocid u Srebrenici”.

“Večernji list” izdanje za BiH, objavio je u subotu intervju sa ministrom Mektićem. Na pitanje novinara: “Kao Srbin, smatrate li da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima”, stoji odgovor “Pogledajmo u Njemačkoj, opet se njemački parlament neki dan izvinio za holokaust. Mi Srbi moramo proći tu katarzu i priznati genocid. Niko ne može zločine, poput onih u Srebrenici, raditi u moje ime. To su radili bolesni umovi i te osobe treba procesuirati.”

Mektić je danas demantovao pisanja “Večernjeg lista”.

“Apsolutno nisam tako komentarisao to pitanje vezano za Srebrenicu i u potpunosti ga odbacujem i demantujem. O zločinu u Srebrenici govorio sam u kontekstu izjave Milorada Dodika i to je djelimično navedeno u intervjuu, kad sam rekao da je dvije hiljade i neke godine Dodik javno na televiziji saopštio da mu je `potpuno jasno i da je nedvosmisleno da je u Srebrenici počinjen genocid`”, izjavio je Mektić novinarima u Sarajevu. Tvrdi da je u intervjuu rekao da je zločina bilo na obje strane, te da je, pozivajući se na neke izjave visokih srpskih autoriteta, u “Srebrenici počinjen stravičan zločin“, “za koji ne može biti odgovoran srpski narod već pojedinci koji su odgovorni za takvu vrstu zločina.”

 

Večernji list objavio audio snimak

Redakcija Večernjeg lista objavila je dio audio-zapisa u kojem ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine odgovara na pitanje o genocidu u Srebrenici. Na snimku se čuje odgovor da “Srbi moraju proći katarzu, da to niko nije uradio u ime srpskog naroda … to nije uradio srpski narod, već bolesni umovi, otuđeni od naroda … koje treba procesuirati.”

Snimak poslušajte klikom OVDJE.

 

NV / NAP

Na vrh