Merhamet donirao 130 tona mesa sirijskim izbjeglicama u Turskoj

24. Nov 2016. | 12:31 | NV
Turska 2016 godine (14)

Predstavnici HO „Merhamet“ MDD prisustvovali su uručenju 129.817 kilograma kurbanskog mesa, odnosno 7.303 kurbana izbjeglicama iz Sirije koji su utočište našli u kampovima u Republici Turskoj.

Naime, kao i prethodne dvije godine, Upravni odbor HO „Merhamet“ MDD donio je odluku da se kurbansko meso prikupljeno u akciji „Australijski kurban“, u saradnji sa organizacijama AFAD i „Crveni polumjesec“ iz Turske, i ove godine usmjeri za potrebe Sirijaca koji su zbog ratnih dejstava u Siriji napustili svoje domove.

Meso je bilo raspoređeno u pet kontejnera. Svi kontejneri su od 26. do 30 septembra 2016. godine utovareni na brod i u tursku luku Mersin stigli 12. novembra.

Meso je 17. novembra, u pratnji zamjenika predsjednika HO „Merhamet“ MDD Dr. Abdul-Kerima Fazlića i generalnog sekretara Sidika Aždahića, dopremljeno u Gaziantep, a 18. novembra je istovareno i adekvatno uskladišteno.

Između 50 i 60 tona kurbanskog mesa, prema planu AFAD-a i „Crvenog polumjeseca“, bit će upućeno na krizna područja u Siriji, a ostatak će biti podijeljen sirijskim izbjeglicama u kampovima u Republici Turskoj.

Cjelokupan tok implamentacije implementacije ove akcije u Republici Turskoj se odvijao uz svesrdnu podršku Damira Džanke, ambasadora Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj.

Inače, Ovo je treća godina kako „Merhmet“ kurbansko meso, prikupljeno u akciji „Australijski kurban“ donira sirijskim izbjeglicama u Turskoj.

„Merhamet“ je, podsjetimo, 2015. godine sirijskim izbjeglicama uputio 125 tona kurbanskog mesa, a 2014. godine 121 tonu. Dakle, do sada je „Merhamet“ za potrebe izbjeglica iz Sirije u Republici Turskoj donirao ukupno 370 tona kurbanskog mesa.

Godine 2013., „Merhamet“ je, u saradnji sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, takođe uputio značajnu pomoć izbjeglicama iz Sirije koje su smještene u izbjegličkim kampovima u Viranšehiru, odnosno u Šanliurfi. Ta pomoć se satojala od 14 kontejnera sa 280 mašina za pranje veša i jednog kontejnera sa sudoperama.

Osim toga, brojnim akcijama „Merhamet“ je u kontinuitetu pomogao izbjeglice iz Sirije koji su, na putu prema  zemljama Evropske unije, utočište našli u Srbiji i Hrvatskoj.

„Merhamet“ je za svoje humanitarne aktivnosti u Republici Turskoj 2013. godine u toj zemlji proglašen najboljom stranom humanitarnom organizacijom. Godinu ranije, tu je nagradu dobio UNICEF, stoji u saopštenju Merhameta.

 

NV

Na vrh