Merhamet dopremio u Siriju 121 tonu mesa

7. Nov 2017. | 23:15 | NV
Merhamet Sirija 2

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet“ doniralo je 121 tonu kurbanskog mesa za sirijske izbjeglice koje su stacionirane u Siriji, blizu granice sa Turskom.

Pomoć u kurbanskom mesu dobit će 45.000 sirijskih izbjegličkih porodica, saopćeno je iz ovog dobrotvornog društva.

Merhamet već četiri godine pomaže sirijske izbjeglice koje su utočište našli u izbjegličkim kampovima u Turskoj i na prostoru Sirije i do sada je donirao oko 500.000 kilograma mesa.

I ovogodišnju akciju Merhamet je uspješno proveo sa partnerskom organizacijom AFAD iz Turske, pa je meso koje je brodom stiglo iz Australije u tursku luku Mersin dopremljeno u AFAD-dovu bazu na sirijsko-turskoj granici, odakle će biti distribuirano i podijejeljeno sirijskim porodicama. Svaka od 45.000 porodica kojima je pomoć namijenjena dobit će po tri kilograma mesa koje je donirao Merhamet.

Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet je 121 tonu mesa, odnosno 7.500 kurbana namijenjeno za sirijske izbjeglice, obezbijedio tokom ovogodišnje akcije “Kurban“, koju Merhamet provodi u saradnji sa Merhametom Australije.

“Ove vrijedne donacije Merhamet je obezbijedio zahvaljujući solidarnosti građana Bosne i Hercegovine koji su, po ko zna koji put, ukazali povjerenje ovoj humanitarnoj organizaciji te donirali kurbane za izbjeglice iz Sirije. Ovim putem im se još jednom zahvaljujemo”, izjavio je predsjednik HO Merhamet MDD Hajrudin Šahić.

Logističku pomoć Merhametu u provođenju ove akcije pružila je Ambasada Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj i ambasador Bakir Sadović.

I ova Merhametova akcija naišla je na veliku podršku i simpatije građana Republike Turske, kao i na zahvalnost zvaničnih institucija i organizacija u ovoj zemlji.

Krajem 2013. godine Merhamet je u Republici Turskoj proglašen kao najbolja strana humanitarna organizacija. Godinu dana ranije, takva nagrada uručena je UNICEF-u.

 

NV

Na vrh