Merkel i Vučić: Mir i stabilnost na Balkanu prioritet

13. Apr 2018. | 19:53 | NV
Bundeskanzlerin Angela Merkel lädt kurzfristig den serbischen Ministerpräsidenten Aleksandar Vucic am 7. September 2015 ins Kanzleramt Berlin ein. Serbien hat große Herausforderungen zu bewältigen, da die Flüchtlinge den Weg aus Griechenland über Mazedonien, Serbien und dann weiter nach Ungarn suchen. | German Chancellor Angela Merkel invites the Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic at short notice on September 7, 2015 at the Chancellery Berlin. Serbia is faced with major challenges, because the refugees take the way from Greece through Macedonia, Serbia and then for Hungary., Image: 257863755, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Berlinu će razgovarati sa njemačkom kancelarkom Angleom Merkel.

Vučić i Merkel su prije sastanka dali izjave medijima.

“Veoma je važno da imamo intezivnu komunikaciju i razgovore o kursu reformi u Srbiji. Mi želimo da doprinesemo ovim susretom rješenju, ma koliko ono nekada bilo teško. Srbija igra ključnu ulogu što se tiče Kosova, ali i BiH”, rekla je Merkel.

Vučić je istakao da bi da nije bilo ogromne pažnje i odgovornosti Angele Merkel, imali mnogo više kriza u prethodonom periodu.

“Mi sa velikom pažnjom slušamo i želimo da čujemo stavove kancelarke Merkel poštujući i razumjevajući da je EU put Srbije od vitalnog interesa i da ćemo morati donosti u budućnosti vrlo teške odluke da provedemo reforme. Njemačka je za nas najznačajnija zemlja u EU. Srbija je posvećena miru i stabilnosti u regiji. Srbija smatra da bilo kakav sukob na Balkanu bi nas vratio sto godina u nazad. Sve ćemo dati od sebe da se tenzije i sukobi izbjegnu”, kazao je Vučić.

 

NV / NAP

Na vrh