Merkel: Makedonija i Grčka trebaju dogovor bez pritisaka sa strane

21. Feb 2018. | 21:49 | NV
angela_merkel-e1462534590412

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da spor Makedonije i Grčke oko imena treba da bude riješen, ali da to treba da se postigne bez pritisaka, prenijela je Beta.

Prema njenim riječima, obje strane trebalo bi da budu pažljive kod ustupaka.

Na zajedničkoj konferneciji za novinare sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom u Berlinu, ona je rekla da pritisak na jednu ili drugu stranu u pregovorima nije od koristi, kao i da javne izjave mogu da štete tom procesu.

“Imam utisak da, poslije dugo vremena, prvi put obje strane imaju interes da riješe ovo pitanje i to je dobar preduslov. Vjerujem da će obje strane biti pažljive i da će se brižno odnositi. Na taj proces se ne utiče pozitivno ako se pravi pritisak”, rekla je njemačka kancelarka.

Kako su prenijeli makedonski mediji, Merkel je istakla da su kompromisi uvijek bolni i da svaka strana treba da zna šta može da da. “To je visoka diplomatska umjetnost i o tome treba da se govori iza zatvorenih vrata, a ne na press konferenciji”, rekla je ona.

Na pitanje kada se očekuje integracija Makedonije u EU i NATO, Merkel je rekla da to nije pitanje vremena, već pitanje brzine kojom će zemlja da ispuni uslove i da postigne zrelost za pristupanje.

“Mi smo usmjereni ka ispunjavanju uslova i za mene nisu važne godine kao brojevi, već da li postignuta zrelost za pristupanje EU”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

 

Zaev: EU i NATO nemaju alternativu

Makedonski premijer Zoran Zaev je pred Angelom Merkel nekoliko puta ponovio da Makedonija nema drugu alternativu, osim punopravnog članstva u EU i NATO.

“Pratili smo dešavanja u Crnoj Gori pred pridruživanje NATO-u i u pregovorima. Mi smo mala zemlja, pozitivna zemlja i želimo da gradimo dobre odnose sa svim zemljama i da poboljšamo odnose sa Rusijom, ali ne postoji alternativa za članstvo u EU I NATO. Nadam se da nećemo imati probleme. Cijeli region nema drugu alternativu, osim EU i NATO”, rekao je Zaev.

 

NV

Na vrh