Merkel ostaje pri tvrdnji da se Evropa ne može osloniti na SAD

5. Jul 2017. | 18:09 | NV
angela_merkel-e1462534590412

Njemačka kancelarka Angela Merkel ostala je pri tvrdnji da se Evropa više ne može u potpunosti osloniti na SAD.

Merkel je prvi put to rekla u maju poslije samita G7 u Italiji, i ponovila sada uoči samita G20 u Hamburgu.

U danas objavljenom intervjuu za njemački sedmičnik Die Ziet na pitanje da li ostaje pri tom stavu, Merkel je rekla: “Da, potpuno na isti način”.

“Otvoreno je pitanje, na primjer, da li možemo i da li treba u budućnuosti da se oslonimo da će SAD investirati kao dosad u rad Ujedinjenih nacija, politiku na Bliskom istoku, evropsku bezbjednosnu politiku ili mirovne misije u Africi”, rekla je Merkel.

Ona je dodala da Evropa “ne polaže pravo na obaveze Amerikanaca u drugim djelovima svijeta”.

“SAD se vjerovatno više neće angažovati u Africi u potrebnoj mjeri, posebno pošto jedva da imaju naftnih interesa u Africi i arapskom svijetu”, dodala je njemačka kancelarka.

Merkel je prošle sedmice u Berlinu, uoči samita Grupe 20 industrijskih razvijenih zemalja i zemalja u razvoju, organizovala sastanak evropskih učesnika skupa koji su podvukli svoju podršku Pariskom sporazuma za borbu protiv klimatskih promjena.

Njemačka kancelarka je rekla da je odluka administracije predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju iz Pariskog sporazuma “za izuzetno žaljenje”, mada je dodala da mnoge američke države i gradovi i dalje žele da učestvuju u njemu.

Merkel je također istakla razlike između Njemačke i američke administracije u pogledu globalizacije.

“Dok mi tražimo prilike za saradnju u korist svih, američka administracija globalizaciju vidi kao proces koji se ne tiče situacija u kojima svi dobijaju, već tako da postoje dobitnici i gubitnici”, rekla je ona.

NV / Beta

Na vrh