Merkel priznala da TTIP ne može da bude postignut

17. Nov 2016. | 21:17 | NV
obama merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel priznala je danas u Berlinu da sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i SAD (TTIP) ne može da bude postignut, jer je novoizabrani predsjednik SAD Donald Trump u kampanji nagovijestio “protekcionističku trgovinsku politiku”.

“Zalagala sam se za zaključivanje tog sporazuma sa SAD, dobro smo napredovali u pregovorima, ali se taj dogovor ne može zaključiti”, rekla je njemačka kancelarka, ali je izrazila nadu da će TTIP biti postignut “jednog dana.”

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa odlazećim američkim predsjednikom Barackom Obamom rekla i da je njemačka spremna da poveća svoje vojne obaveze što traže njeni saveznici, među kojima SAD.

NATO je u nekoliko navrata kritikovao Njemačku da ne ispunjava svoje obaveze i ne izdvaja najmanje dva posto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za troškove odbrane.

Donald Trump je tokom predizborne kampanje rekao da će dva puta razmisliti prije odobravanja finansijskih sredstava NATO-u i najavio da bi SAD mogle da se povuku iz Alijanse ako druge članice ne ispunjavaju svoje obaveze.

“Primili smo tu poruku k znanju i reagujemo”, rekla je Angela Merkel, čija zemlja odvaja za sada 1,2 posto BDP-a za NATO.

NV / Beta / foto you tube print screen

Na vrh