Merkel: Putinov prijedlog nije dovoljan za ukidanje sankcija

16. Sep 2017. | 18:21 | NV
merkle

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da su prijedlozi ruskog predsjednika Vladimira Putina o raspoređenju mirovnih snaga UN u Donbasu interesantni, ali da ne stvaraju osnovu za ublažavanje sankcija Rusiji, prenosi Srna.

“Treba ostvariti značajan napredak u ustanovljavanju prekida vatre, ali nažalost, mi to do sada nismo primijetili. Mislim da je Putinov prijedlog da se za u zaštitu posmatrača OSCE-a uključe mirovne snage interesantan”, rekla je Merkel.

Ona je istakla da je prije nekoliko dana razgovarala sa Putinom, te da bi snage UN trebalo da imaju pristup svim lokacijama na kojima se nalaze posmatrači OSCE-a.

“Treba raditi u tom pravcu, ali to su to samo izdanci koji ne daju osnovu za ublažavanje sankcija Moskvi”, kaže Merkel.

Ona je istovremeno napomenula da nije saglasna sa mišljenjem lidera Slobodne demokratske partije Christianom Lindnerom koji je predložio odustajanje od razgovora o Krimu i da se radi na gradnji odnosa sa Rusijom bez “krimskog pitanja”.

“Imam drugačiji stav o Krimu”, dodaje Merkel, koja je ranije tvrdila da aneksija tog regiona Rusiji nije u skladi sa međunarodnim pravom.

Zbog ruske umješanosti u krizu u Ukrajini Evropska unija je Rusiji uvela sankcije, nakon čega je Rusija uvela sankcije državama EU.

 

NV

Na vrh