Merkel upozorava: Šengen u opasnosti

Njemačka kancelarka je pozvala na uspostavljanje ravnomjernih kvota za prijem migranata, koju mnoge zemlje EU ne prihvataju

31. Aug 2015. | 22:13 | D.R
46169


Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Berlinu da Evropa treba da učini više kako bi "podijelila teret" ovogodišnjeg talasa izbjeglica, javile su svjetske agencije.

"Cijela Evropa treba da ulaže napore i podijeli odgovornost za izbjeglice koje traže azil", rekla je Angela Merkel i dodala da je Evropa posvećena poštovanju univerzalnih građanskih prava.

Njemačka kancelarka je pozvala na uspostavljanje ravnomjernih kvota za prijem migranata, koju mnoge zemlje EU ne prihvataju.

"Ako nemamo ravnomjernu raspodjelu izbjeglica u Evropi, onda se dovodi u pitanje budućnost slobodne zone kretanja unutar Šengena, a to nije dobro i to ne želimo", rekla je Angela Merkel.

Njemačka se suočava s velikim talasom izbjeglica i ove godine očekuje da će ih biti oko 800.000, odnosno četiri puta više nego 2014. godine.

Angela Merkel je rekla da će njena vlada do 24. septembra predstaviti paket mjera za prilagođavanje njemačkog zakonodavstva prema nastaloj situaciji s izbjeglicama, kao što su ubrzane procedure davanja azila, pomoći i smještaja.

Danska ministarka: Izbjeglice i migranti nisu isto

Danska ministarka za integraciju stranaca Inger Stojberg izrazila je nevjericu da je Evropska unija u stanju da riješi aktuelnu izbjegličku krizu, ocjenjući da "svaka zemlja sama treba da odlučuje o tome ko može da uđe, a ko mora napolje (iz zemlje)".

Ona je, u programu danske državne televije DR, istakla i da je došlo vrijeme da se debata podijeli na dva dijela, tako da se o migrantima i izbjeglicama više ne govori kao o jednom problemu, već da se te dvije grupe jasno razdvoje.

"Jer, ako si iz Sirije, postoji vrlo velika vjerovatnoća da si lično progonjen i treba da dobiješ azil. Ali, ako si iz Sjeverne Afrike i migrant si koji želi u Evropu zbog boljeg kvaliteta života, nećeš dobiti azil", naglasila je Stojberg.

(Agencije)

Na vrh