Meso i sir mogu biti štetniji i od nikotina

U novoj studiji koja je pratila ishranu odraslih osoba već dvije decenije, naučnici su došli do otkrića da je ishrana bogata proteinima u tom životnom dobu štetnija od nisko-proteinske ishrane

24. Mar 2014. | 21:45 | Dino Zoletić
20641

Procenat mortaliteta i rizik od raka je veći ukoliko se hranite hranom koja sadrži visok nivo proteina.

"Pogrešno se gledalo na sve to do sada", rekao je Valter Longo, direktor USC Longevity instituta u Sjedinjenim Američkim Državama. "Problem je bio u tome da nam prekomjerna upotreba proteina skraćuje životni vijek", dodaje Longo.

Prekomjerna upotreba proteinski bogate hrane povezana je sa povećanjem rizika obolijevanja od kancerogenih bolesti. Sredovječne osobe koje jedu puno mesa, sira i mlijeka podložnija su obolijevanju. Smrtnost je za takve individue izrazito veća nego za one koje se hrane nisko-kaloričnom hranom.

Oni koji vole takvu ishranu imaju 74% više šansi da će umrijeti prije 60. godine, nego osobe koje ne konzumiraju meso i sir.

Međutim, proteinom bogata ishrana je dobra za starije od 65 godina, pokazala je studija. U tim godinama, ćelije zahtijevaju visok nivo proteina kako bi održavale vitalne funkcije organizma na optimalnom nivou.

"Istraživanje je pokazalo da će nisko-proteinska ishrana u srednjim godinama djelovati preventivno za rak i preuranjenu smrt, ali da su proteini itekako korisni za starije osobe", rekla je Eileen Crimmins, jedna od naučnica koja je radila na pomenutoj studiji.

Studija je zaključila i da su proteini iz životinjskih proizvoda štetniji za razliku od onih biljnih. Zaključuje se da je ekscesivna konzumacija mesa i mesnatih proizvoda, sira ili mlijeka štetnija od pušenja kada su rizici od obolijevanja rakom u pitanju.

Oznake: > >

Na vrh