Microsoft odbacuje Windows Mobile i okreće se Androidu?

Microsoft ima velikih i ozbiljnih problema s prodajom Windows Phone uređaja i to nije nikakva tajna. Cilj im je bio doći do pet posto udjela na tržištu do 2015. godine i to očito nisu uspjeli. Zato se nagađa da bi trebali napustiti Windows operativni sistem i okrenuti se Androidu

1. Jul 2015. | 21:15 | S.M
43273a


A svi ovi navodi su stigli zbog "tweeta" korisnika pod nazivom MSFTNerd, koji tvrdi da zna povjerljive informacije iz same kompanije pa ih je odlučio podijeliti sa svima. Iako sve to ima smisla s obzirom na lošu prodaju Windows Phone, čudno bi bilo vidjeti Microsoft kako odustaje od svog operativnog sistema baš sad kad za četiri sedmice stiže Windows 10, koji će ujediniti sve platforme.

Ujedno, Microsoft je već pokazao kroz Technical Preview sve što se otprilike nudi za pametne telefone dok je riječ o Windows 10. Istina jest, bit će kompatibilan i s Android ili iOS operativnim sistemima po mnogim pitanjima, ali to ne daje za naslutiti da će Microsoft baš odustati od svog plana te se prikloniti sigurnijem im Androidu.

Nije da neke korake nisu već napravili kroz saradnju sa Samsungom, koji na svojim Galaxy S6 i Galaxy S6 Edge uređajima nudi neke proizvode u vlasništvu Microsofta, kao Office Mobile, Microsoft OneDrive, Microsoft OneNote i Skype. A uskoro bi mogla uslijediti i saradnja s Googleom, koji bi za desktop računare koji "operiraju" pod Windows operativnim sistemom trebao napraviti posebne verzije Google Mapsa, YouTubea i Searcha.

Na vrh