Milanović: SDP neće dugo biti u opoziciji

Predsjednik SDP-a Republike Hrvatske Zoran Milanović u subotu je s Izborne konvencije SDP-a poručio kako njegova stranka neće dugo ostati u opoziciji, već će se vratiti na vlast i vratiti Hrvatskoj "osmijeh i skinuti grimasu"

16. Apr 2016. | 13:18 | A.S.
Zoran_Milanovic

“Opozicija nije sramota, ali vratit ćemo se na vlast i vratit ćemo Hrvatskoj osmijeh i skinuti ovu grimasu. Ovo nije Vlada, možda ima nekoliko dobrih ljudi s dobrim namjerama, ali znate kuda vode dobre namjere. Možda ne vode u pakao, ali vode u stranputicu”, kazao je Milanović

SDP je nazvao jednom od nekoliko, ako ne i jedinom strankom koja brani i razvija socijaldemokratske vrijednosti u Hrvatskoj te da “ne može mirovati u trenutku u kojem se Hrvatsku sramoti”. Milanović je uvjeren da broj birača koji su na parlamentarnim izborima poduprli SDP-ovu koaliciju pokazuje kako je Hrvatskoj mjesto uz progresivni Zapad.

Milanović je još jednom pozvao na dogovor ljevice i desnice oko toga što je za Hrvatsku štetno. “Ne moramo se dogovoriti oko toga tko je bio dobar ili loš od 41. do 45., razgovarajmo manje o tome. Hrvatska je zapad, idemo vidjeti po čemu pripadamo tom zapadu, a što nas od njega gura i sramoti”, kazao je. Kao socijaldemokratske vrijednosti za koje se stranka treba boriti istaknuo je borbu za “malog čovjeka”, za besplatno i svima dostupno školstvo i zdravstvo.

“Sve je to tekovina moderne socijaldemokracije i nakon rata je raslo na Zapadu, ali i ovdje kod nas”, kazao je Milanović, ocijenivši kako je u Hrvatskoj komunizam bio samo 10 godina nakon Drugog svjetskog rata te kako se poredak iz 60-ih i kasnijih godina ne može smatrati komunističkim. “Kad smo shvatili kao narod da to nije put za Hrvatsku, gradili smo nešto novo, ali mnogi od vas su prošli taj sustav, dali mu svoj doprinos kao društvu koje štiti slabijega”, kazao je Milanović.

Uvjeren je da će socijaldemokracija morati preispitati odnos prema bankama, a za svoju vladu kazao je kako je bila “čista hrvatska ljevica” te kako je donosila odluke u tom smjeru, iako se, kaže, nisu htjeli zalijetati.

Naglasio je kako SDP ne smije dopustiti da u borbi za prava malog čovjeka netko bude lijeviji i artikuliraniji od SDP-a te poručio kako SDP nije na koljenima, kako će stajati ponosno, ustrajno i samosvjesno.

Dodao je, međutim, kako je SDP “malo i liberalna stranka”. “Nemojte se toga toga stidjeti. Nismo ekonomski liberali, mi smo socijaldemokrati, ljevica, ali ako smo za prava onih koji su ugroženi, kojima svakog dana prijeti teror većine, onda smo mi liberalni. Moramo zauzimati i taj dio političkog prostora”, kazao je Milanović. Osvrnuvši se na odnose unutar stranke, Milanović je ocijenio da je sustav ‘jedan član – jedan glas’ ojačao SDP te najavio izmjene stranačkog Statuta, na temelju kojih bi se promijenio i način utvrđivanja lista za parlamentarne izbore, što je po sadašnjim pravilima na predsjedniku stranke.

Ocijenio je kako je potpora od 40 posto koju je na izborima za predsjednika SDP-a dobio njegov protukandidat Zlatko Komadina visoka. “40 posto je puno”, kazao je Milanović te dodao kako tijekom kampanje nije vidio bitne vrijednosne i svjetonazorske razlike između sebe i Komadine.

“Kada svi budemo mislili isto značit će da jedan misli za sve, da u stvari nitko ne misli. Zahvaljujem se članovima koji predano rade, a od stranke ne traže ništa. A politika u kojoj nema barem tračka osobne ambicije nije politika, nego sljedba”, kazao  je Milovanović.

(Agencija FENA)

Na vrh