Ministar Faid Hećo obišao ratnog vojnog invalida Borisa Rajkovića

Stopostotnog ratnog vojnog invalida Borisa Rajkovića posjetili su danas ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Faid Hećo i predsjednik Udruženja RVI – paraplegičara KS Mušan Kamenica

4. Nov 2014. | 13:47 | S.K
31170a

U toplom domu Rajkovića dočekala ih je Borisova majka i sestra, koje već punih dvadeset godina vode brigu o njemu. Vele da im nije teško, jer su se nažalost morale pomiriti sa sudbinom da njegovo stanje ne može biti bolje, a one čine sve da mu bar malo olakšaju teško stanje u kojem se nalazi.

Boris Rajković je rođen 1972. godine, a prije nekoliko mjeseci napunio je 42 godine. Ranjen je na liniji 1994. godine, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, i od tada do danas je potpuno nepokretan. Ne može ni da govori ni da hoda, ali se s vremena na vrijeme nasmije na glasove sestrine djece i majke Ivanke.

Prema riječima majke, Borisa moraju opsluživati najmanje dvije osobe dnevno, a terapeut mu dolazi tri puta sedmično. Zahvaljujući redovnoj i predanoj njezi on nikada nije obolio od dekubitusa. Ovom prilikom majka se zahvalila svim dobrim ljudima koji su im do sada pomagali, a i dalje im pomažu da nabave adekvatnu opremu koja je neophodna stopostotnom invalidu.

“Mi smo do prije nekoliko mjeseci morale same Borisa da prenosimo sa stolice na krevet, a sad smo dobili dizalicu za invalide, i moram vam priznati da nam je mnogo lakše“, objašnjava majka kroz suze, pokazujući nam sliku Borisa prije ranjavanja, a nakon stanke dodaje da i nju godine sustižu, ali da dokle god je zdravlje služi neće odustati od njege svog sina.

Ministar Hećo, koji je bio vidno potresen stanjem u kojem se Boris nalazi, ali i fasciniran ljubavlju i brigom majke i sestre za Borisa, obećao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da nabavi invalidska kolica koja će odgovorati Borisu, kao i masažni krevet za unapređenje opšteg Borisovog zdravstvenog stanja.

“Imao sam želju da dođem i obiđem Borisa, i pomoći ću koliko god mogu“, obećao je ministar, koji je ovom prilikom predao i dva paketa sa prehrambenim i higijenskim potrepštinama.

Predsjednik Udruženja Kamenica nam je objasnio da je Boris jedinstven slučaj u Bosni i Hercegovini, i da oni čine sve što mogu da pomognu njegovoj porodici, ne samo redovnim obilascima, nego i nabavkama neophodne opreme.

Na vrh