Ministar Kurić upriličio novogodišnji prijem za penzionisane umjetnike, nekadašnje uposlenike kantonalnih kulturnih ustanova

29. Dec 2016. | 18:50 | NV
DSC_0649

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić upriličio je danas novogodišnji prijem za penzionisane umjetnike, nekadašnje uposlenike kulturnih ustanova sa područja Kantona Sarajevo.

Ovom prilikom, ministar Kurić uručio je prisutnim umjetnicima prigodan poklon i zaželio sretnu i uspješnu nastupajuću 2017. godinu.

„Ovom i sličnim aktivnostima želim podsjetiti naše nove generacije da nikada ne zaborave i zauvijek pamte vaš doprinos umjetnosti i kulturi uopšte“, naglasio je minista Kurić te najavio da će ovakvi susreti biti tradicionalni.

Kako je istakao penzionisani operski pjevač Miroslav Vuletić, ovo je prvi put da se organizuje prijem za njih nekadašnje umjetnike koji su 40 godina vrijedno radili da bi mladim ljudima ostavili što ljepše kulturno-umjetničko naslijeđe. Zahvalilo se ministru na lijepim željama i organizaciji ovog susreta koji je okarakterisao „lijepim znakom pažnje“.

I glumac Radojica Čolović, koji je već šest godina penzioner, kazao je da mu je ovo prvi put da ga je neko ovako toplo i ljudski primio, ali i sjetio.

„Za mene je ovo jedna divna i velika gesta“, dodao je Čolović.

Penzionisan glumica Jasna Diklić kazala je da je ovaj susret bio odlična prilika da svi oni kažu šta je to što im je u ovom periodu njihovog životnog vijeka najpotrebnije, te obrazložila da joj je izuzetno drago da imaju nekoga, kao što je ministar Kurić, da mu se uvijek mogu obratiti.

„Nadam se da će ovakva vrsta prijema ubuduće postati tradicionalna“, poručila je Diklić.

Nekadašnja balerina Đuka Nikolić navela je da se osjećala vrlo ugodno i zadovoljno, posebno zbog činjenice da je ovo prvi put od 1989. godine od kada je u penziji da je nešto ovako doživjela te da se sve do danas osjećala zapostavljenom, kaže se u saopćenju iz Vlade KS.

 

NV

Na vrh