Ministar Kurić upriličio prijem za bh džudistinju Aleksandru Samardžić

6. Dec 2016. | 15:21 | NV
1 sl

Našu bosanskohercegovačku džudistkinju  Aleksandru Samardžić i njenog trenera Branislava Crnogorca ugostio je danas ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić koji je ovoj mladoj perspektivnoj sportašici čestitao na izvanrednim rezultatima koje ostvaruje.

Aleksandra je na Evropskom prvenstvu za seniore u džudou U-23 proteklog mjeseca osvojila bronzanu medalju. Za devetnaestogodišnju članicu Ženskog judo kluba “Sarajevo”  ovo je osma evropska medalja, a uz osvojenu i olimpijsku medalju za mlade 2014. ” Nanjing China”, po riječima Crnogorca, ona predstavlja top sportašicu u Evropi i svijetu.  Prošle godine proglašena je najboljom sportašicom Bosne i Hercegovine a temeljem njenih rezultata ponovo je nominirana za tu titulu.

“Očito je da se radi o ekstremno kvalitetnoj, vrhunskoj sportašici a s obzirom na njene godine za očekivati je da će u nastavku karijere još snažnije potvrditi svoje rezultate na međunarodnoj sportskoj sceni”, naglasio je Crnogorac. Istakao je da je ovo najtrofejniji olimpijski sport u BiH, te da veliku zahvalnost za to duguju Ministarstvu kulture i sporta KS i resornom ministru Kuriću koji je prepoznao postignute rezultate i koji u skladu s mogućnostima podržavaju džudo sport.

Ministar je kazao da  rad uspješnih sportista treba biti vrednovan i podržan, te je najavio da će resorno ministartvo u skladu sa svojim mogućnostima adekvatno novčano nagraditi i ovaj posljednji veliki uspjeh naše mlade džudistkinje.

“Dobar rezultat uvijek treba biti kriterij za podršku. Intencija je Ministarstva kulture i sporta da podupire trofejne sportove i one sportove koji postižu rezultate na velikim međunarodnim takmičenjima. Također nam je namjera omasovljavanje ovog  našeg najtrofejnijeg sporta kroz  segment obrazovanja, a očekujemo da će taj naš projekt podržati i resorno ministarstvo obrazovanja”, upoznao je svoje goste ministar Kurić.

Aleksandra je, kao i njen trener, izrazila zadovoljstvo ovim  riječima i obećanjem ministra Kurića.

“Hvala što prepoznajete naš trud i rad i što ga uvijek nagradite. Nama odgovara kriterij da budu vrednovani rezultati i medalje sa velikih takmičenja kojih mi imamo zaista mnogo. Trudit  ćemo se da ih  i dalje osvajamo i opravdamo vaše povjerenje”, istakla je ovom prilikom Aleksandra, uz riječi zahvalnosti ministru na  prijemu i čestitkama.

 

NV

 

Na vrh