Ministar Mektić na Sudu zbog izjava o (ne)radu pravosuđa u BiH

7. Sep 2017. | 13:37 | NV
Dragan Mektic Opcinski sud Sarajevo Foto Patria

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić javio se danas Općinskom sudu u Sarajevu na pripremno ročišta u slučaju tužbe za klevetu potpredsjednice VSTV-a Ružice Јukić.

Jukić je Mektića tužila za klevetu nakon nastupa u televizijskoj emisiji na FTV, u kojoj je Mektić govorio o korumpiranosti bh. pravosuđa.

Mektić je novinarima nakon ročišta rekao da nije shvatio šta mu se stavlja na teret. Naročito, rekao je, nije mu jasno zbog čega nekome smeta ako građani daju svoj sud i mišljenje o nosiocu bilo koje funkcije u BiH.

“Riječ je o onome što sam iznosio u emisiji Pošteno u kojoj sam govorio o neradu Tužilaštva i VSTS-a i dao svoje mišljenje o funkcioniranju pravosudnog sistema u BiH”, rekao je Mektić.

“Zašto se meni stavlja na teret ono što su iznosili pojedinci na društvenim mrežama? Samo sam rekao da sam zadovoljan što se nisu oglašavali pripadnici jednog naroda, nego sva tri, što mi izuzetno imponuje“, dodao je.

Umjesto Jukić na ročištu je danas prisustvovao njen advokat Jelica Vuković, koja je sudu predočila snimke emisije Pošteno Federalne televizije emitovane 6. marta, kao i čitanje članaka sa portala Oslobođenja od 9. marta i 29. aprila.

Kao dokaz su predloženi i članci na nekoliko portala kao i reagiranja korisnika društvenih mreža, te saslušanje svjedoka na okolnosti tvrdnje o rođačkim vezama Jukićeve i vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH Gordane Tadić.

Početak glavnog ročišta zakazan je za 14. novembar.

 

NV / NAP

Na vrh