Ministar Ramić: Državnost možemo sačuvati samo održivim povratkom

25. Nov 2016. | 14:01 | NV
ram

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić čestitao je Dan državnosti svim građanima i građankama Bosne i Hercegovini. Ramić je napomenuo da je jedan od temelja očuvanja državnosti i proces povratka, te da zajedničko djelovanje lidera kojima je odbrana vrijednosti države BiH i povratka svih na svoje najmanji zajednički sadržilac ostaje jedini put ka očuvanju državnosti koju smo izgradili kroz ZAVNOBiH, a odbranili u vremenu agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

„Na Dan državnosti Bosne i Hercegovine sjećamo se principa Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a kojim su udareni temelji moderne državnosti naše zemlje, ali i pronalazimo vezu sa onim na šta smo se obavezali Dejtonskim mirovnim sporazumom. Zašto? Zato što su povratak izbjeglih i raseljenih lica osnov ideje opstanka Bosne i Hercegovine. Njenu državnost, utemeljenu ZAVNOBIH-om, čuvamo sa svakom izgrađenom kućom, sa svakim djetetom koje krene u prvi razred u mjestu iz kojeg su njegov otac i majka prognani“, kazao je Ramić.

„Protiv sam ideje da će budućnost ove zemlje biti izgrađena na ratnim linijama razdvajanja, a vjerujem da je njeno bolje sutra u obnovi povratničkih zajednica i u ljudima koji prkose genocidu, etničkom čišćenju i ratnim zločincima. Smijeh djece u povratnickim zajednicama je ono što želimo ostaviti generacijama koje dolaze. To je ono što mi ugrađujemo u državnost naše domovine“, zaključio je Ramić.

NV

Na vrh