Ministar zdravstva HNK Opsenica: Štrajk ljekara nezakonit, viška je 500 zaposlenih

16. Mar 2018. | 22:01 | NV
opsenica

Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Goran Opsenica, na vanrednoj konferenciji za medije, izjavio je kako je štrajk kojeg su za ponedjeljak, 19. marta najavili iz Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK-a nezakonit.

“Na njihovu pisanu najavu štrajka, reagovao je kantonalni pravobranilac i upozorio na nezakonistost štrajka, s obzirom na to da je sna snazi Rješenje Općinskog suda Mostar o zabrani i organizovanju štrajka do okončanja drugostepenog postupka, koji je u toku, i donošenja konačnog rješenja”, rekao je ministar Opsenica i dodao je da je mišljenje pravobranioca uručeno Sindikatu, svim zdravstvenim ustanovama, te MUP-u.

Ministar Opsenica iznio je i teške optužbe na račun rukovodstava zdravstvenih institucija, rekavši da su zapošljavali bez ikakve kontrole i mimo sistematizacije radnih mjesta, te uprkos moratoriju o zapošljavanju, kojeg je donijela Vlada HNK-a. On je iznio podatak da ukupan broj biška zaposlenih u zdravstvenim ustanovama HNk iznosi i do 500.

“Imamo proprcionalno 22 posto više zaposlenih u odnosu na Tuzlanaski kanton, 66 posto više zaposlenih u odnosu na Zeničko-dobojski kanton, odnosno 92 posto više zaposlenih u odnosu na Kanton Srednja Bosna. Je li nam kvalitet zdravstvene zaštite toliko bolji”, upitao je Opsenica.

On je još kazao da se viškovi zaposlenih najviše odnose na nemedicinsko osoblje.

Ministar Opsenica je iznio podatke koliko bi koštali zahtjevi Sindikata. Na godišnjem nivou, prema toj računici, samo bi zahtjevi Sindikata doktora i stomatologa HNK-a, “koštali” dodatnih 15 miliona KM, dok bi zahtjevi dva preostala sindikata, što se pdnopsi i na doktore, “koštali” još 50 miliona KM godišnje.

Opsenica je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao da Vlada HNK u ovom trenutku može izdvojiti svega 12 miliona KM, te je naveo i podatak da se od preko 100 miliona KM sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a izdvaja više od 80 posto za finansiranje zdravstvenih ustanova, te da ni tu nema prostora za povećanja.

 

NV / NAP

Na vrh