Ministarstvo odbrane BiH: Posjeta delegacije IR Pakistana MO i OS BiH

25. Apr 2017. | 20:43 | NV
25042017 - 7

Zamjenik ministra obdrane BiH za politiku i planove Sead Jusić sa saradnicima primio je danas delegaciju IR Pakistan, predavače i polaznike Nacionalnog obrambenog univerziteta (NOU) koje je predvodio predsjednik NOU general pukovnik Rizwan Akhtar, a koji borave u Bosni i Hercegovini u okviru studijskog programa.

Tokom sastanka zamjenik Jusić upoznao je delegaciju IR Pakistana s radom i ciljevima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, s angažmanom Oružanih snaga BiH u misijama podrške miru, aktivnostima na procesu rješavanja viškova naoružanja, streljiva i MES-a, programima pomoći u oblasti školovanja i obuke pripadnika OS BiH u centrima za obuku zemalja partnera Bosni i Hercegovini. Također, zamjenik Jusić upoznao je delegaciju IR Pakistan o aktivnostima MO i OS BiH na putu ka euroatlantskim integracijama, te Planu modernizacije Oružanih snaga BiH koji je sastavni dio usvojenog dokumenta “Pregled odbrane”.

Predsjednik NOU general pukovnik Rizwan Akhtar je podržao nastojanja Ministarstva odbrane BiH na euroatlantskom putu, te naglasio da je Bosna i Hercegovina prijateljska zemlja IR Pakistanu.

Delegacija Nacionalnog obrambenog univerziteta Islamske Republike Pakistan danas je u Domu OS BiH u Sarajevu primio i načelnik ZS OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, sa saradnicima.

General Jeleč je izrazio dobrodošlicu i iskazao zadovoljstvo što je ovo četvrta posjeta predstavnika Nacionalnog obrambenog univerziteta IR Pakistan Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, te je gostima iz Pakistana poželio da u potpunosti ispune sve postavljene ciljeve programa svoje radne posjete u BiH.

Predsjednik NOU general pukovnik Rizwan Akhtar se zahvalio domaćinu na srdačnom gostoprimstvu, kao prihvaćenoj inicijativi da se ovaj događaj realizira u Bosni i Hercegovini.

Gostima iz Pakistana je prezentiran kratak informativni brifing o OS BiH, a sklopu posjete planiran je obilazak Operativnog zapovjedništva OS BiH i Središte za operacije podrške miru OS BiH (PSOTC) na Butmiru, gdje će biti upoznati sa njihovim mjestom, ulogom i zadaćama u okviru strukture OS BiH.

 

NV

Na vrh