Ministri Arapske lige zahtjevaju ukidanje Trumpove odluke o priznanju Jerusalema za glavni grad Izraela

10. Dec 2017. | 13:48 | NV
TRUMP

Ministri vanjskih poslova arapskih zemalja zatražili su danas na sastanu u Kairu od Sjedinjenih Američkih Država da ukinu odluku predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

Oni su ocijenili da će to imati ozbiljne posljedice po razvoj događaja jer stavlja Washington na stranu okupatora i predstavlja kršenje međunarodnog prava.

U usvojenoj rezoluciji Arapske lige poslije dvoipočasovnog sastanka, oni su također pozvali Vijeće sigurnosti UN da donese rezoluciju u kojoj bi se Trumpova odluka odbacila, mada smatraju da će SAD sigurno uložiti veto.

Ako se to dogodi, najavili su da će tražiti sličnu rezoluciju i u Generalnoj skupštini UN, rekao je palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki na konferenciji za novinare održanoj rano jutros u Kairu.

Rezolucija na dvije strane, usvojena na hitnom sastanku koji je sinoć počeo, ne uključuje nikakve kaznene akcije protiv SAD, kao što je poziv na bojkot američkih proizvoda, suspendovanje ili sniženje nivoa odnosa s tom zemljom.

U rezoluciji se također ne odražava bijes koji Palestinci osjećaju u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, gdje su protesti protiv Trumpove odluke trajali tri dana.

“Donijeli smo političku odluku… Jerusalem je okupiran 50 godina. Ovo je proširena bitka bitka koja će eskalirati”, rekao je šef Arapske lige Ahmed Abuol Gheit.

Najavljeno je da će se ministri ponovo sastati u roku od mjesec dana, možda u Amanu, da diskutuju o Jerusalemu.

Trumpovo saopštenje 6. decembra o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela i namjera da premjesti ambasadu SAD u taj grad izazvalo je osude širom svijeta, čak i od bliskih američkih saveznika, što sugeriše da je nepotrebno izazvano još više sukoba u ionako osjetljivom regionu.

Status Jerusalema je jedan od najeksplozivnijih nesporazuma između Palestinaca i Izraelaca i Trumpov potez se uveliko smatra držanjem strane Izraelu. Čak i manje krize oko statusa i svetih mjesta u tom gradu izazivale su krvoproliće.

Arapske diplomate su rekle da su neke članice Arapske lige željele oštriju rezoluciju sa kaznenim mjerama protiv zemalja koje bi slijedile primjer SAD. To je smatrano isuviše radikalnim za neke arapske nacije i na kraju se odustalo.

Međutim, palestinski ministar je nastojao da umanji značaj razlika, rekavši da je rezultat skupa potpuno jedinstvo. I on i Aboul Gheit rekli su da su arapske zemlje posvećene i dalje arapskom mirovnom planu kojim se predviđa prizavanje Izraela u zamjenu za njegovo povlačenje sa svih okupiranih arapskih zemalja.

Trumpovou odluku su nazvali nelegalnom i opasnim kršenjem međunarodnog prava. Izrael je okupirao istočni Jerusalem 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci namjeravju da u istočnom djelu grada proglase prijestonicu svoje buduće nezavisne države.

Trumpova odluka lišila je njegovu zemlju sponzorstva i posredovanja u mirovnom procesu i podrila napore da se postigne mir, produbljuje napetost i izaziva ljutnju koja prijeti da gurne region na ivicu ambisa nasilja, haosa i krvoprolića, navodi se u rezoluciji.

Samo formiranje nezavisne države Palestine sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom okončaće sukob, navodi se u dokumentu i najavljuje se međunarodna medijska kampanja Arapske lige.

 

NV / Beta

Na vrh