Ministrica odbrane predvodila slovensku delegaciju tokom posjete GK EUFOR-a

17. Jan 2018. | 19:02 | NV
The Minister met with COMEUFOR

Jučer je ministrica odbrane Republike Slovenije, Andreja Katič, posjetila je Glavnu komandu EUFOR-a u Sarajevu, gdje joj je dobrodošlicu poželio komandant EUFOR-a, generalmajor Anton Waldner.

U pratnji ministrice Katič bili su slovenski ambasador, načelnik Generalštaba Slovenije i članovi slovenske Parlamentarne komisije za odbranu.

Tokom sastanka sa komandantom EUFOR-a i stručnim osobljem razgovarano je o trenutnoj sigurnosnoj situacijj u BiH, kao i ulozi EUFOR-a u pružanju podrške bh. vlastima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja. Slovensko vojno osoblje služi u sastavu EUFOR-a u području operacija i značajno doprinose izvršavanju vojnih zadataka EUFOR-a, bez obzira na to što je njihova zemlja jedna od manjih zemalja učesnica u misiji.

Slovenija je jedna od ukupno 14 zemalja članica EU i 5 partnerskih zemalja čiji vojnici službuju u EUFOR-u, blisko sarađujući sa agencijama za provedbu zakona i Oružanim snagama BiH na održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u zemlji, na njenom putu ka europskoj budućnosti, saopšteno je EUFOR-a.

 

NV

Na vrh