"Mir vama!": Apostolsko putovanje pape Franje I

Sve je spremno za posjetu poglavara Rimokatoličke crkve Sarajevu. Moto “apostolskog putovanja” pape Franje jeste “Mir vama!”, ono što je Bosni i Hercegovini ali i svijetu danas prijeko potrebno. No, Bosna i Hercegovina k’o Bosna i Hercegovina. Postoji bojazan da bi se posjeta mogla ispolitizirati

5. Jun 2015. | 21:04 | Ibro Čavčić
nv41779

nv41779.jpg
Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, u subotu, 6. juna, stiže u Sarajevo. Složene pripreme za dugoočekivano “apostolsko putovanje” uskoro će biti završene. Sarajevo je pripremilo dobrodošlicu. “Dolazim među vas uz Božiju pomoć da vjernike katolike utvrdim u vjeri, da iskažem potporu ekumenskom i međureligijskom dijalogu te, iznad svega, da ohrabrim za miran suživot u vašoj zemlji”, istakao je papa Franjo u najavi koju je uputio uoči dolaska.

Za sudjelovanje na misnom slavlju s papom Franjom u Sarajevu prijavilo se 64.842 vjernika, a među njima će biti i 23 hiljade onih koji će tog dana stići iz Hrvatske, potvrdio je to u ponedjeljak u Sarajevu velečasni Tomo Mlakić, koji je u ime Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije zadužen za registraciju hodočasnika.

“Za drugi susret u Katedrali, koja ima sjedišta za 600 ljudi, prijavljeno je 1.400, svećenika, sestara, bogoslova, sjemeništaraca. Za ekumenski međureligijski susret, onako kako je planirano, iz svake crkve i religijske zajednice po 50 predstavnika”, dodao je on.


Papini putevi

Nije slučajno da je je papa Franjo za svoju posjetu odabrao upravo Sarajevo, gdje će mu u subotu u 9:00 sati biti upriličen službeni doček na Međunarodnom aerodromu. Nakon toga slijedi ceremonijalna dobrodošlica pred zgradom Predsjedništva BiH, a odmah zatim i susret s vlastima.

U 11:00 sati najavljena je sveta misa na stadionu Koševo. Na istom mjestu svetu misu predvodio je i papa Ivan Pavao II, kad je u glavnom gradu BiH boravio 1997. godine. Osim toga, najavljen je sastanak i ručak s biskupima Bosne i Hercegovine u Apostolskoj nuncijaturi, te susret sa svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima u Katedrali Srca Isusova; te posjeta Franjevačkom međunarodnom centru, posjeta u Nadbiskupijskom centru za mlade “Ivan Pavao II”. Usto, najavljena je i ceremonija oproštaja na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu.

Iako se pri samoj najavi, odnosno pri zvaničnom saopćenju da će papa Franjo posjetiti Bosnu i Hercegovinu spekuliralo da bi mogao posjetiti i Međugorje, u službenoj najavi to nije navedeno. A hoće li pri papinoj posjeti Sarajevu uopće biti govora o Međugorju, te je li tokom posjete kardinala Vinka Puljića Vatikanu bilo riječi o tome, zanimalo je novinare na jednoj konferenciji u Mostaru, na šta im je kardinal Puljić odgovorio da papa o tome neće ništa reći.

“Nije bilo riječi o Međugorju niti će papa o tome što reći. Ta je stvar još u proceduri preispitivanja. Svi oni koji misle da će papa prilikom dolaska u Sarajevo o tome nešto reći, moram reći da badava to očekuju’’, kazao je kardinal Vinko Puljić.


Prosvijetliti nas

Posjetu pape Franje Sarajevu kardinal Vinko Puljić ocijenio je “velikim događajem ne samo za katolike koji žive u Bosni i Hercegovini, nego za cijelu državu”.

“Kad su čuli da papa dolazi u Bosnu i Hercegovinu, onda su i strani političari pokazali mnogo više zanimanja za našu zemlju i neće je više gurati na rub. To je već pozitivno, a pogotovo će biti pozitivne njegove poruke koje će uputiti domaćim i svjetskim političarima’’, istaknuo je kardinal Puljić.

No ipak, bojazan da bi se papina posjeta mogla ispolitizirati postojala je već od same najave papinog dolaska. To je bilo evidentno kad je dvadesetak javnih ličnosti iz BiH, među kojima su istaknuti književnici, filmski režiseri, univerzitetski profesori, novinari, muzičari i aktivisti, napisali pismo papi Franji uoči njegove najavljene posjete BiH. Naime, oni su mu skrenuli pažnju na moguću politizaciju njegove posjete te na političare s kojima će se sresti i njihovu vezu s osuđenim ratnim zločincima.

Uz ostalo, osvrnuli su se na fotografiju osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, nakon odslužene dvije trećine kazne od 25 godina zatvora. Na toj fotografiji Kor Na fotografiji se ukazao osuđeni ratni zličinac Dario Kordić zajedno s Draganom Čovićem i Marinkom Čavarom. S obzirom na to da je Dragan Čović domaćin papine posjete u Sarajevu, to je okarakterizirano kao “nesretan primjer fašističke logike” dić se ukazao na javnoj svečanosti po povratku iz zatvora, zajedno s aktuelnim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, te sa trenutnim predsjednikom Federacije Bosne i Hercegovine Marinkom Čavarom. S obzirom na to da je Dragan Čović domaćin papine posjete u Sarajevu, to je okarakterizirano kao “nesretan primjer fašističke logike”.

No, ne sumnjamo da papa Franjo zna gdje dolazi, a to se moglo nazrijeti i u njegovoj najavi uoči dolaska u Sarajevo. “Draga braćo u Bosni Hercegovini, svima vam donosim svoju ljubav i snažnu duhovnu blizinu. Vas katolike ohrabrujem da budete uz vaše sugrađane kao svjedoci vjere i Božije ljubavi, pridonoseći izgradnji društva koje kroči prema miru, u suživotu i međusobnoj suradnji”, istakao je papa Franjo.


Sigurnost na nivou

Većina priprema za papin dolazak u Sarajevo je izvršena. Na olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase u utorak 2. juna dopremljena je stolica koju će koristiti papa Franjo za vrijeme svete mise. Stolica je izrađena u rezbarskoj radionici “Hajder Art” u Zavidovićima, a zbog sigurnosti je sve vrijeme čuvala zavidovićka policija. Policija Zeničko-dobojskog kantona dopratila je stolicu do naplatnih kućica na Jošanici, odakle ju je pratila policija Kantona Sarajevo sve do stadiona Koševo.

Podsjećamo, stolica koju su u protekla dva mjeseca pravili Edin i Salem Hajderovac prava je umjetnost u koju je uloženo stotine sati aktivnog rada. Na stolici su osim Hajderovaca radili i Dino Čahtarević i Mujo Samba.

Posebna pažnja na posjetu pape usmjerena je na sigurnosni aspekt, što je u medijskim istupima potvrdio glasnogovornik policije Kantona Sarajevo Irfan Nefić, kazavši da je pododobor za sigurnost, koji radi na sigurnosnom aspektu posjete pape Franje Sarajevu, u potpunosti spreman. Na osiguranju papine posjete bit će angažirano “između hiljadu i dvije hiljade” policajaca.


Prvi iz Latinske Amerike

Kardinal Jorge Mario Bergoglio, papa Franjo I, rođen je 17. decembra 1936. u Buenos Airesu, u obitelji s petero djece, a otac mu je bio italijanski imigrant. Diplomirao je hemijsku tehnologiju, no poslije se odlučio za svećenički poziv te stupio u bogosloviju. U novicijat Družbe Isusove stupio je 11. marta 1958. godine.

Humanističke studije završio je u Čileu, a 1963. godine, po povratku u Buenos Aires, završio je filozofiju na Filozofskom fakultetu Kolegija “San Jose” u San Miguelu. Sljedeće dvije godine predavao je književnost i psihologiju na Kolegiju “Immacolata” u Santa Feu, a 1966. predavao je iste predmete na kolegiju “Salvatore” u Buenos Airesu.

Od 1967. do 1970. studirao je teologiju na Teološkom fakultetu kolegija “San Jose” u San Miguelu. Za svećenika je zaređen 13. decembra 1969. godine, a 22. aprila 1973. položio je svoje doživotne zavjete.

U martu 1986. pošao je u Njemačku kako bi ondje dovršio rad na svojoj doktorskoj disertaciji, nakon čega su ga poglavari smjestili u Kolegij “Salvatore” odakle je premješten u crkvu Družbe Isusove u gradu Kordobi, gdje je obnašao službu duhovnika i ispovjednika.

Blaženi Ivan Pavao II imenovao ga je 1992. pomoćnim biskupom Buenos Airesa, a 27. juna iste godine primio je u katedrali u Buenos Airesu biskupski red po rukama kardinala Antonija Quarracina.

Nadbiskupom koadjutorom Buenos Airesa imenovan je 3. juna 1997, a 28. februara 1998, nakon smrti kardinala Qarracina, naslijedio ga je u nadbiskupskoj službi.

Kardinal Jorge Mario Bergoglio izabran je za poglavara Katoličke Crkve 13. marta 2013. i uzeo je ime Franjo I. To je prvi put u povijesti Crkve da je jedan rimski biskup uzeo to ime, a i prvi put da je jedan isusovac izabran za papu, te da papa dolazi iz Latinske Amerike.

Na vrh