Miroslav Lajčak se sastao sa članovima Predsjedništva BiH

21. Nov 2016. | 19:47 | NV
članovi PBiH Lajčak 1

Danas su članovi Predsjedništva BiH primili potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslava Lajčáka

Na početku susreta pozdravljeni su odlični bilateralni odnosi, bez otvorenih pitanja, kao i zadovoljavajući intenzitet bilateralnih kontakata na visokom i najvišem nivou što doprinosi daljem razvoju ukupnih bilaterlanih odnosa dvije zemlje.

Govoreći o evropskom putu članovi Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i Bakir Izetbegović su ponovili da je cilj BiH sticanje statusa kandidata do kraja 2017.godine te su istakli spremnost za ulaganje dodatnih napora za ispunjenje ovoga cilja. Provođenje Reformske agende, efikasno funkcionisanje Mehanizma koordinacije te nastavak provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ostaju u vrhu prioriteta BiH. Informisali su ministra Lajčáka da će komesar za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn 9. decembra posjetiti BiH i uručiti Upitinik Evropske komisije što će biti novi veliki korak na evropskom putu. Također su izrazili zadovoljstvo Izvještajem Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu koji je pozitiviniji od prošlogodišnjeg.

Sagovornici su se složili da je potrebno intenzivirati zajedničke aktivnosti na promoviranju investicijskih potencijala BiH kroz organiziranje različitih vidova poslovnih susreta s potencijalnim investitorima iz Slovačke, a na kojima bi se prezentovali potencijali i raspoloživi investicijski projekti iz BiH. U tom smislu pozdravljen je dolazak privredne delegacije Slovačke Republike sačinjene od predstavnika firmi koje posluju u raznim privrednim oblastima.

Ministar Lajčák  je izrazio zadovoljstvo zbog napretka BiH i ponovio spremnost Slovačke da nastavi pružati svu potrebnu podršku BiH u procesu eurointegracija. Ona će posebno biti izražena od početka naredne godine činjenicom da Ambasada Slovačke Republike u BiH preuzima ulogu NATO kontakt-ambasade za BiH.

Sastanku je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Mladena Ivanića prisustvovao predstavnik Aleksandar Savović.

 

NV

Na vrh