Mirovna akcija “Nikad više!” danas u Ahmićima

Aktivisti i aktivistkinje Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK-a) održat će danas u Ahmićima mirovnu akciju "Nikad više!" s transparentom i satom vremena šutnje za žrtve koje su ubijene 16. aprila 1993. godine u mjestu Ahmići, općina Vitez

16. Apr 2014. | 07:43 | S.K
21666

Tom prilikom UDIK-ovi aktivisti i aktivistkinje odat će poštu nevino ubijenim žrtvama zločina u Ahmićima. 

Aktivisti i aktivistkinje UDIK-a će se i ovom prilikom suočiti s prošlošću na mjesto zločina za koje je odgovorno Hrvatsko vijeće obrane (HVO), saopćeno je iz Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

U petak, 16. aprila 1993., u 5.30 ujutro, došlo je do napada snaga HVO-a na jedinice Armije RBiH u naseljima Vitez, Stari Vitez, Ahmići, Nadioci, Šantici, Pirići, Novaci, Putiš i Donja Večeriska. 

HVO vozila su blokirala glavne ceste a napad na Ahmiće je započeo sa tri strane kako bi se stanovništvo u bijegu usmjerilo prema jugu gdje su vojnici čekali i pucali na ljude. 

Male skupine od oko pet do deset vojnika išle su od kuće do kuće, palili ih te ubijali ili tjerali mještane. Na kraju, Ahmići su teško razoreni. 

Ubijeno je 116 osoba, od čega su 32 bili žene a 11 djeca mlađa od 18 godina. Dvije lokalne džamije su uništene eksplozivima. 

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (MKSJ) presudio je da je zločin u mjestu Ahmići bio zločin protiv čovječnosti. 

Jedan od zapovjednika ove akcije, Dario Kordić, osuđen je na 25 godina zatvora. 

Zločin su otkrile mirovne snage Ujedinjenih naroda, sastavljene od britanske vojske, i pukovnik Bob Stewart, podsjeća UDIK.  

Počinitelji su bili pripadnici jedinica Anti-teroristička bojna Vojne Policije HVO-a "Jokeri", Viteška brigada HVO-a, PPN Vitezovi te brigada "Nikola Šubić Zrinski". 

(Agencije)

Oznake: >

Na vrh