Mišić: U BiH jedna trećina BDP-a u "sivoj ekonomiji"

Procjene relevatnih institucija pokazuju da se u Bosni i Hercegovini oko jedna trećina bruto proizvoda nalazi u sferi "sive ekonomije", tvrdi predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić

3. Mar 2015. | 16:21 | S.M
37278


"To je novac koji ne stiže na zakonom utvrđena mjesta, što je najdirektnije potkradanje države", navela je Mišić na okruglom stolu o temi "Neformalna ekonomija iz ugla sindikata – ko je dobitnik, a ko gubitnik".

Ona tvrdi i da ne treba dozvoliti da u BiH, u kojoj je velika stopa nezaposlenosti i gdje se jedna trećina bruto proizvoda nalazi u "sivoj ekonomiji", ima 90 multimilionera.

Pozivajući se na rezultate višegodišnje analize praćenja dešavanja u vezi sa "sivom ekonomijom", ona je iznijela stav da su sve češća pojava u zoni "sive ekonomije" i preduzeća koja posluju bez ijednog prijavljenog radnika, a ostvaruju milionske zarade.

"Tu su i preduzeća koja su formalno registrirana i imaju prijavljene radnike, ali tim radnicima ne uplaćuju doprinose, niti zdravstveno osiguranje", tvrdi Mišić.

Navodi i da je u RS-u između 15.000 i 18.000 radnih mjesta skriveno u neplaćenom prekovremenom radu postojećih radnika.

Stav predsjednice Saveza sindikata RS je i da ne postoje aktivne institucije koje bi suzbile ove negativne pojave te da je potkradanje i nepoštivanje zakona najveća šteta za razvoj zemlje.

Koordinatorka kancelarije Međunarodne konfederacije sindikata Enisa Salimović je rekla da je veoma važno da i radnici, pa i oni koji su primorani da zbog pukog preživljavanja rade „nacrno“ za minimalnu nadoknadu, shvate da je to šteta za cjelokupno društvo.

Današnju raspravu o temi "Neformalna ekonomija iz ugla sindikata – ko je dobitnik, a ko gubitnik" organizirao je Savez sindikata RS u okviru regionalnog projekta Panevropskog regionalnog vijeća Međunarodne konfederacije sindikata i Sindikata Norveške za zemlje zapadnog Balkana.

(Agencija FENA)

Oznake: > >

Na vrh