Misija OSCE u BiH nastavlja pružati podršku projektima Ministarstva odbrane i OS BiH

16. Dec 2016. | 20:16 | NV
161216-51

Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić sa saradnicima primio je 16.12.2016. godine šefa Misije OSCE u BiH Jonathana Moor-a, sa kojim je razgovarao o projektima koje ova međunarodna organizacija realizira u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Jusić je ovom prilikom zahvalio ambasadoru Moor-u na podršci i pomoći koju Misija OSCE pruža našim institucijama na svim nivoima.

Sagovornici su tokom sastanka konstatovali izuzetno dobru saradnju između naše institucije i OSCE, a posebno je naglašen projekat SECUP čija implamentacija je završena i projekat SAFE-UP koji bi uskoro trebao početi sa implementacijom a tiče se razvoja kapaciteta Oružanih snaga BiH za kontrolu nesigurne municije, jačanje sigurnosti infrastrukture skladišta i nabavka protivpožarnih sistema za potrebe OS BiH. Ovaj projekat će biti usmjeren i na podršku procesu rješavanja viškova naoružanja sa posebnim akcentom na proces uništavanja nestabilne municije.

Ambasador Moor je na sastanku istakao dobru saradnju između MO BiH i OSCE i još jednom naglasio opredijeljenost Misije OSCE u BiH da nastavi podržavati projekte MO i OS BiH u svrhu stvaranja što sigurnijeg i stabilnijeg okruženja u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu.

 

NV

Na vrh