Magazin>>

Misterija iseljavanja sa Havaja

7. Jan 2018. | 14:18 | O. H.
22357c

Mjesto odnosno otočje u centralnom dijelu Pacifika simbol je uživanja, tirkiznog mora i palmi. Zašto bi neko napuštao tako mjesto pogotovu sada kada statistike govore kako je broj turista veći nego ikada, sa tendencijom daljeg rasta?

U prilog misteoznosti ovog fenomena govori i podatak da je stopa nezaposlenosti na Havajima najniža u SAD. Prošle godine zabilježen je negativni demografski trend i to prvi put od 1956. godine kada je ovaj arhipelag uključen u savez Američkih država.

Razloga je više, a osnovni je kako navodi The Washington Post u svom istraživanju, su cijene nekretnina. Naime, broj turista se iz godine u godinu povećava tako da je sve više smještajnih kapaciteta stavljeno u funkciju ne smještaja stanovnika već gostiju.

Inače, riječ je o turistima koji dolaze sa drugačijim navikama i sve manje troše tokom svog boravka na ostrvima i sve se više opredjeljuju ne za hotelske ponude, već za rentanje stanova.

Sve navedeno je razlog da su cijene stanova znatno porasle, ali visina plata ne prati taj trend. Cijene kuća na Havajima tako su svrstane u red drugih po visini odmah nakon District of Columbia gdje se nalazi prijestolnica SAD.

Drugi značaj faktor, navodi se u istraživanju, su pomjeranja vojnih formacija Sjedinjenih država. Preko hiljadu vojnika i pratećeg osoblja je prekomandovano u kontinentalni dio države.

Loše demografske vijesti dolaze i iz statističkih podataka o natalitetu gdje stoji da od 2008. godine Havaji bilježe negativan trend.

Trunutno na ovim ostrvima živi nešto manje od milion i pol stanovnika.

 

NV

Na vrh