Mitropolit Mihailo: Srpski tajkuni finansiraju ustanak dijela opozicije

16. Apr 2017. | 22:53 | NV
vladika

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), Mihailo pozvao je crnogorske građane da na demokratskim način i demokratskim sredstvima ustanu u odbranu najviših vrijednosti – slobode, mira i ljubavi među vjerama i nacijama u Crnoj Gori, koje su, kako navodi, napadanute i spolja i iznutra, prenosi portal cdm.me.

Mihailo je u vaskršnjoj poruci kazao da Crna Gora zapada u tešku krizu, koja prijeti podjelama među narodima, nezabilježenim u novijoj historiji i da je za to odgovorna “Srpska pravoslavna crkva koja je inspirator svim neprijateljima ove zemlje”.

“Krivci za takvo stanje su isti oni iz Beogradske patrijaršije, koji su početkom devedesetih godina prošloga vijeka, raspirivali mržnju među narodima u Hrvatskoj i Bosni, i podstrekavali na zločine”, navodi se u poruci mitropolita.

Mitropolit dalje ističe:

“Zato su se uortačili s  srpskim tajkunima, koji finansiraju ustanak dijela opozicije protiv državne nezavisnosti. Rušilački pohod na državne insitucije, na koji ih je podstrekavalo beogradsko svještenstvo, bjelodano ukazuje na činjenicu da je Srpska crkva inspirator svim neprijateljima ove zemlje”, kazao je Mihailo.

On je optužio SPC da namjerava da silom stečenu crkvenu imovinu, i “nezakonito upisanu na nju”, pretvori u pravo, iako, kako je rekao, CPC predstavlja kontinuitet paravoslavlja u zemlji, nosioca vjerskog autoriteta, još od vremena Crnojevića, i tumača pravoslavlja.

“Beogradska patrijaršija podstiče velikosrpski nacionalizam i njegov radikalni oblik šovinizam, uperen protiv Crne Gore, Crnogoraca i svega crnogorskoga. Svještenici  su im apostoli zla i mržnje koju siju na sve strane po našoj zemlji. Ona je i organizacija koja služi za bogaćenje beogradskih popova, rasprodajom naše crkvene imovine, našim neprijateljima, i nesmetano protivustavno bavljenje politikom u Crnoj Gori”, smatra mitropolit CPC.

Beograd je, prema njegovim riječima, koristi za sprovođenje vanjske imperijalne politike pozivajući se na pravoslavlje, i predstavljajući se kao vlasnik crnogorske pravoslavne baštine, “zasnivajući takvu tvrdnju na okupacionim aktima Nemanjića i svetosavlju”.

“Ta crkva u svetosavlju nalazi temelje antievropske politke, koju najerava da nametne Crnoj Gori kao obrazac duhovnoga i političkoga ponašanja, i suprostavi je Evropi i svim evropskim vrijednostima. S osloncem na Srbiju i Republiku Srpsku, ugrađuje pravoslavni fundamentalizam u svijest prostoga svijeta, gradeći od crkve moćan politički subjekat koji se nameće kao zaštitnik srpskih interesa”, smatra Mihailo.

Takva politika je, prema njegovim riječima, u službi centara moći kojima je cilj da izazovu zlo i nesreću u našoj zemlji, i ona mora biti poražena, ili će zemlja potonuti u haos, s nesagledivim posljedicama po njenu budućnost.

 

NV / cdm.me

Na vrh