Mladi Izraelci poručili vlastima: Nećemo da služimo vojni rok i nećemo da učestvujemo u “okupaciji i represiji”

29. Dec 2017. | 11:45 | NV
48795

Grupa od 63 tinejdžera javno je objavila da neće da služi izraelsku vojsku, javljaju izraelski mediji. “Odlučili smo da ne učestvujemo o okupaciji i represiji nad palestinskim narodom”, napisali su oni u pismu premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu i načelniku Generalštaba Gadiju Eiskenkotu, prenosi Beta.

Mladi Izraelci pišu da se “privremena situacija odugovlači 50 godina” i oni neće tome da doprinose. To je bila aluzija na okupaciju Zapadne obale koja traje od 1967. godine. Ti učenici srednjih škola su također su u pismu kritikovali i vojsku i vladu.

“Vojska sprovodi rasističku politiku vlade koja krši osnovna ljudska prava i primjenjuje jedan zakon za Izraelce i drugi za Palestince na istoj teritoriji”, napisali su mladi.

Oni su također protestovali zbog “namjernog institucionalnog huškanja protiv Palestinaca sa obje strane Zelene linije”, misleći na liniju prekida vatre iz 1949. godine koja odvaja Izrael od Zapadne obale koju naseljavaju Palestinci.

“Mi, mladići i djevojke uzrasta za regrutaciju iz različitih dijelova zemlje i različitog društveno ekonomskog okruženja, odbijamo da vjerujemo u sistem huškanja i učestvujemo u vladinoj opresiji i okupaciji”, navodi se u pismu.

U pismu se pozivaju i drugi mladi da razmotre regrutaciju i najavljuje da će grupa ići širom zemlje da okupi pristalice za svoju inicijativu jer odbija da bude regrutovana i služi vojsku zbog obaveza prema “vrijednostima mira, pravde i jednakosti i saznanja da postoji duga realnost”, koja se može zajedno stvoriti.

Služenje izraelske vojske je obavezno za mladiće dvije godine i osam mjeseci i za djevojke dve godine. Iako je regrutacija zvanično obavezna, veliki dio populacije se ne regrutuje iz raznih razloga, a posljednjih godina raste, ali je još uvijek rijetko izbjegavanje regrutacije zbog prigovora savjesti i političkih razloga, podsjeća Beta.

Vojsku u Izraelu ne služe izraelski Arapi, a ima i drugih izuzetaka iz religioznih i drugi razloga.

U isto vrijeme u izraelskom društvu godinama traju rasprave o služenju vojske i ulozi vojske u izraelskom društvu.

 

NV

Na vrh