Mladi moraju biti aktivni u svim sferama života u BiH

Učešće mladih u Bosni i Hercegovini bi trebalo da bude primjetno u svim životnim pitanjima u lokalnoj zajednici, kantonu, entitetima pa na kraju i u državi

25. Oct 2015. | 14:31 | S.M
48806


Mladi svojim aktivnim učešćem u političkom životu treba da preuzmu odgovornost za političke procese, neki su od zaključaka dvodnevne konferencije "Uloga mladih u izgradnji evropske budućnosti BiH i regiona" koja je održana u Banjoj Luci.

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope (VE) Almir Šahović kaže da se mladi moraju sami izboriti za svoje mjesto.

"Moraju da budu jedna nova snaga u svojim političkim strankama", rekao je Šahović.

Na ovom skupu posebno je razmatran odliv mladih generacija iz BiH, dok pitanje njihovog zapošljavanja ostaje osnovni njihov problem. Pojedini učesnici su istakli značaj većih budžetskih izdvajanja na svim nivoima da bi mladima bio omogućen bolji pristup tržištu rada.

Učesnici i panelisti na konferenciji su konstatirali da većina građana BiH želi ulazak u EU, ali da BiH treba konkretnim djelima pokazati da želi u Uniju.

"Konkretna djela su prihvatanje standarda EU i ponašanje u skladu s njima, počev od borbe protiv svakodnevnih problema kao što je korupcija", naveo je Šahović i naglasio da je ulazak u EU dug proces.

Dvodnevna konferencija „Uloga mladih u izgradnji evropske budućnosti Bosne i Hercegovine i regiona“ održana je u Banjoj Luci u okviru predsjedavanja BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope.

(Agencija FENA)

Oznake: >

Na vrh