MMF nakon posjete: Postignut sporazum sa vlastima BiH o odobrenju 76 miliona eura kredita

22. Dec 2017. | 20:08 | NV
mmf1(2)

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) posjetila je Sarajevo u periodu od 19. do 22. decembra 2017. godine da bi razgovarala o prvom pregledu programa koji dobija podršku iz kreditne linije za proširene aranžmane (Extended Fund Facility—EFF).

Na kraju posjete, šef misije za Bosnu i Hercegovinu, Nadeem Ilahi kazao je da su osoblje MMF-a i vlasti u Bosni i Hercegovini postigli su sporazum, koji podliježe odobrenju Izvršnog odbora MMF-a, a u vezi politika koje će omogućiti osoblju MMF-a da preporuči zaključivanje prvog pregleda proširenog aranžmana u sklopu kreditne linije MMF-a za proširene aranžmane.

Po ispunjavanju niza uslova, očekuje se da će Izvršni odbor početkom 2018. godine razmatrati zaključivanje prvog pregleda.

Vlasti su već ispunile nekoliko uslova tokom proteklih mjeseci. Nedavno je Parlamentarna skupština BiH usvojila povećanje akciza na gorivo, čime će biti deblokirana velika ulaganja u infrastrukturu, finansirana iz vanjskih izvora. Uz to, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je budžet za 2018. godinu u skladu sa preporukama osoblja MMF-a. U narednim danima, vlasti ostaju posvećene ispunjenju preostalih uslova, poručeno je.

Očekuje se će Parlament FBiH usvojiti budžet za 2018. godinu u skladu sa preporukama osoblja MMF-a, a od Vlade FBiH se očekuje pokretanje temeljite procjene (due dilligence) za dva telekom preduzeća u vlasništvu Federacije BiH, BH Telecom i HT Mostar.

Navedeno je da se očekuje da će, po odobrenju Izvršnog odbora i zaključivanju pregleda, MMF doznačiti sredstva u iznosu od 63.4125 miliona SDR (približno 76 miliona eura).

 

NV / NAP

Oznake: >

Na vrh