Mobilizacija glasačkog tijela: Čović iz Zagreba poručio da građanska BiH znači islamska država

6. Feb 2018. | 21:45 | A. V.
covic

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović održao je danas predavanje na Zagrebačkoj školi za ekonomiju i menadžment pod nazivom “Bosna i Hercegovina danas”. On je iskoristio tu priliku te je upoznao prisutne s uređenjem BiH kao i “problemima s kojima se suočavaju Hrvati u BiH”, piše agencija Patria.

Istakao je ovom prilikom kako je najveći problem izbor legitimnih predstavnika u vlasti, te kazao kako je zbog toga nužno što hitnije izmijeniti Izborni zakon, kako bi bosanskohercegovački Hrvati sami birali svoje predstavnike.

Govorio je i o problemu iseljavanja mladih, ali je istakao da taj problem podjednako imaju druga dva naroda u BiH. Na kraju je kazao kako je neophodno stvoriti uslove i motivisati mlade da ostaju u svojoj domovini. No, Čović nije dao nijedan primjer kako to učiniti. Ali širenjem nacionalističke priče i stvaranjem straha od druga dva konstitutivna naroda, a naročito od onog brojnijeg odnosno Bošnjaka nije pravac u kojem treba ići.

Da li je Čović zaboravio da je prema Popisu iz 2013. godine Hrvata u BiH 544.000, a Bošnjaka više od 1,7 miliona. Odlazak mladih iz jednog i drugog naroda nikako se ne može dovoditi u istu ravan. Niko ne zna, pet godina poslije Popisa, kakvo je brojno stanje konstitutivnih naroda u BiH i koliko je stanovništva iselilo upravo zbog ovakve političke situacije u BiH. Nije više riječ o odlasku mladih, već čitavih porodica koji ne žele slušati priče o “ratu, otcjepljenju, trećem entitetu, ugroženosti, majorizaciji…”

Da je Čović već ozbiljno ušao u “nacionalnu izbornu kampanju” pokazuje i današnja izjava gdje je Bošnjake optužio za stvaranje “islamske države”.

“Oni koji žele građansku državu, ja ih poštujem, samo danas u Bosni i Hercegovini kazati građanska država to znači klasičan unitarizam, u nekoj formi, teoretskom obliku, a to vam znači u osnovi islamsku državu. Što je to neko pretvorio u kalifat ili dao neku drugačiju konotaciju čitavom tom mom izričaju. Na taj način mi razgovaramo i kad budemo u Briselu, ali tako ću razgovarati i kad budem sa gospodinom Erdoganom. Znači, nema tu nikakvih tajni ili nešto iza leđa. Možda je najmanje što trebam govoriti o ovome na ovaj način. Ta pitanja moramo riješiti doma, BiH će preživjeti dok god legitimni predstavnici konstitutivnih naroda čine vlast. Ne može jedan narod drugome birati predstavnike i u Predsjedništvu i u Domu naroda. BiH ima svoje specifičnosti i one se moraju do kraja uvažavati”, kazao je Čović.

Posjetu Zagrebu Čović je iskoristio i za susret sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović od koje je opet tražio podršku za izmjene izbornog zakona iako je riječ o unutrašnjem pitanju BiH.

U svojoj utrci za Predsjedništvo BiH Čović je najavio “mobilizaciju hrvatskog biračkog tijela” pa i onog iz Hrvatske sa dvojnim državljanstvima. O legitimnosti tako izabranih predstavnika Hrvata u BiH Čović nije govorio. Ali o daljim etničkim, teritorijalnim pa i svim drugim podjelama sigurno je da ćemo se tek naslušati od “legitimnog predstavnika Hrvata”.

 

NV / NAP

Na vrh