Mogherini: Članice EU jedinstvene, nećemo priznati Jerusalem kao isključivo glavni grad Izraela

12. Dec 2017. | 14:14 | NV
Federica-Mogherini-014

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini izjavila je da postoji “puno jedinstvo” u pružanju podrške tome da Jerusalem bude zajednička prijestonica Izraela i buduće države Palestine, prenijela je Srna.

Ona je nakon sastanka sa premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom u Briselu naglasila da EU neće priznati Jerusalem za izraelsku prijestonicu sve dok se konačnim sporazumom ne razriješi status ovog grada.

Mogherinia je rekla da će EU nastaviti da priznaje “opštu saglasnost međunarodne zajednice” kada se radi o statusu Jerusalima, prenosi BBC.

“Moram da kažem da je premijer Netanyahu, čini mi se, shvatio da postoji puno jedinstvo EU u mišljenju da je jedino rješenje za sukobe između Izraela i Palestine bazirano na dvije države sa Jerusalemom kao glavnim gradom obje države”, rekla je Mogherini novinarima.

Netanyahu je odluku SAD ocijenio kao “realnost” i istakao da želi da i Brisel prati primjer Washingtona kada se radi o pitanju Jerusalema.

Posjeta Netanyahua Briselu je prva posjeta jednog izraelskog premijera ovom gradu u posljednjih više od 20 godina.

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela napravila je velike razlike između SAD i EU, što ranije nije bio čest slučaj.

 

NV

Na vrh