Mogu li Indijci naučiti da vole fudbal?

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter jednom davno nazvao je Indiju “uspavanim divom fudbala”. Sa drugom najvećom populacijom u svijetu, mnogi smatraju da je ta zemlja nedovoljno zastupljena u svijetu fudbala. Zbog toga se postavlja pitanje, da li će Indijci ikada naučiti da vole najvažniju sporednu stvar na svijetu, kako se naziva fudbal

17. Feb 2014. | 11:44 | Semir Hambo
18983

Ako se nađete u Indiji nemojte se iznenaditi ako na ulici vidite da djeca u prašini igraju kriket, ali nešto slično kada je fudbal u pitanju nećete sresti. Sve što možete čuti je “fudbal je smeće”. Niko od većine dječaka s ulice nikada nije čuo za Barcelonu, Manchester United ili Bayern Munchen. Ne osvrću se ni kada izgovorite riječi poput Messi ili Ronaldo.

Uprkos britanskoj imperijalnoj baštini u toj zemlji, i vjerovatno velikom potencijalu mladih talenata među 1,2 milijarde stanovnika u Indiji postoji velika nezainteresiranost za fudbal. Nacionalni tim te zemlje trenutno je na 156 mjestu FIFA rang liste, na pozicijama gdje se nalaze Lihtenštajn koji ima 36.000 stanovnika, što je paradoksalno.

Indija nikada nije učestvovala na Svjetskom fudbalskom prvenstvu, iako su se kvalificirali 1950. godine. Međutim, odbili su učestvovati. Niti jedan njihov igrač ne igra u nekom od poznatijih svjetskih klubova, osim u svojoj državi.

Ipak u posljednjih nekoliko godina postoje naznake koje govore da bi fudbal mogao postati popularniji. Godine 2007. formirana je i liga. Nedaleko od Mumbaia nalazi se grad Pune, jedan od najbrže rastućih gradova u Indiji. I upravo je taj grad počeo sa popularizacijom fudbala. Osnovan je fudbalski klub Pune FC. Doveli su njemačkog trenera a ima i nekoliko igrača s igranjem u Engleskoj. Pokrenut je i omladinski pogon, tako da postoje indicije da će fudbal postati popularniji u Indiji.


Kriket je nacionalna opsesija

U suštini nacionalna opsesija je i dalje kriket, ali fudbal će postati sve popularniji u toj zemlji, naročito jer se radi sa mlađim kategorijama. Djeca iz siromašnih kvartova postepeno se upoznaju s fudbalom i žele da treniraju ali i studiraju. Trebat će vremena ali svi očekuju rezultate. Možda Indija ipak jednog dana zaigra na Svjetskom prvenstvu.

Oznake: >

Na vrh