Moguće promjene na tržištu nafte u BiH: Ruski naftni div Rosneft želi preuzeti INA-u

28. Oct 2017. | 10:36 | NV
ina-logo

Igor Sečin, prvi čovjek Rosnefta, najveće naftne kompanije na svijetu, potvrdio je za Jutarnji list da ovaj ruski div želi preuzeti INA-u.

To bi značajno poboljšalo perspektive poslovanja INA-e u saradnji s tom velikom kompanijom koja kontrolira 5% ukupne svjetske proizvodnje nafte i ostvaruje godišne prihode od 65 mlrd USD, piše Jutarnji list.

Ukoliko bi došlo do ovog preuzimanja, to bi se snažno odrazilo i na tržište BiH, gdje je INA jedan od ključnih igrača, piše BiznisInfo.

Njena kćerka firma, Holdina, upravlja mrežom od oko 50 benzinskih stanica širom Bosne i Hercegovine. Osim toga, INA je većinski vlasnik Energopetrola koji ima sličan broj pumpi. Holdina i Energopetrol zajedno čine najveću mrežu bezninskih stranica u BiH.

Kada je riječ o trgovini na veliko, INA je najveći uvoznik naftnih derivata u BiH.

Prema trenutnoj cijeni dionice INA-e od 3.250 kuna, tržišna vrijednost hrvatske naftne kompanije iznosi 32 milijarde kuna (blizu 8,7 mlrd KM).

Hrvatska je 2003. godine prodala MOL-u 25% plus jednu dionicu INA-e za 505 mil USD, da bi pet godina kasnije mađarski naftaš dokupio još 22% dionica INA-e te u državni budžet uplatio 6 milijardi kuna. Sve skupa, u budžet je od prodaje INA-e stiglo oko 10 milijardi kuna, odnosno 1,2 mlrd EUR.

 

NV / Indikator.ba

Na vrh