Molba njemačkoj kancelarki da iskoristi svoj uticaj za ujedinjenje BiH i pristup EU

Predsjednik Društva za ugrožene narode - Internacional Tilman Zülch i direktorica Bosanske sekcije Društva za ugrožene narode Fadila Memišević su u otvorenom pismu upućenom njemačkoj kancelarki Angeli Merkel izrazili molbu da se, 20 godina nakon užasa genocida, masovnih silovanja i masovnog protjerivanja, zauzme za podijeljenu i uništenu BiH jer je, kako se navodi u pismu, situacija u BiH bez sumnje teža nego u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji

8. Jul 2015. | 20:26 | S.M
43637


"Ujedinjene nacije i NATO, kao i zapadne velesile nijemo su posmatrale razaranje BiH i ubijanje preko 100.000 njenih stanovnika. BiH je podijeljena na dva dijela po primjeru bivšeg južnoafričkog apartheida, a tadašnjim agresorima predata je polovina BiH", stoji u pismu.

Zülch i Memišević ističu da je stvoreno etnički čisto područje u koje se prognani ne mogu vratiti te da je Savezna Republika Njemačka potpisala, zajedno sa zapadnim silama kao što su Francuska, Velika Britanija, Rusija i SAD, podjelu BiH u Dejtonu 1995. godine, koja je onemogućila povratak preko 1,2 miliona Bosanaca, pretežno Bošnjaka.

S tim u vezi apeliraju na Merkel da se angažira za brzo ujedinjenje BiH, jer je, napominju, i sama, kao i predsjednik Njemačke Joachim Gauck, patila zbog podjele Njemačke. Stoga je mole da se energično zauzme za genocidom pogođenu Srebrenicu, jer će se tek nakon što Srebrenica bude proglašena distriktom po primjeru Brčkog, preživjele žrtve genocida moći vratiti tamo odakle su, uz užasne zločine, protjerane.

BiH sa svojom kompliciranom strukturom – dva entiteta, 14 vlada, 14 parlamenata, 10 kantona, tri školska sistema, po njihovom mišljenju, potpuno je nefunkcionalna.

Zülch i Memišević također su istakli da je Dejtonski ustav stvorio aparthejd baziran na etničko rasističkim principima koji je za većinu stanovništva nepodnošljiv te omogućio nepotizam i korupciju koji 20 godina nakon rata pustoše BiH.

Na kraju otvorenog pisma uputili su molbu njemačkoj kancelarki da podrži pristup ujedinjene BiH Evropskoj uniji, povratak prognanih i raseljenih te potragu za skoro 8.000 nestalih.

(Agencija FENA)

Na vrh