Moldavija želi protjerati ruske vojnike, Moskva negoduje

28. Aug 2017. | 11:08 | NV
filip pavel

Moldavski premijer Pavel Filip (na slici) je rekao da Vlada Moldavije ostaje pri stavu da će tražiti da u agendu 72. zasjedanja Vijeća sigurnosti UN bude uvrštena inicijativa za povlačenje ruske vojske iz Pridnjestrovlja, piše portal RTS.

“Stav koji smo iznijeli na marginama UN ostaje nepromjenjen”, rekao je Pavel Filip novinarima na početku proslave Dana nezavisnosti Moldavije, prenosi TASS.

Ambasador Moldavije u Rusiji Andrej Neguca rekao je u subotu da će Kišinjev u roku od nekoliko dana odgovoriti Moskvi na zahtjev da inicijativu za povlačenje ruskih mirovnih snaga iz Pridnjestrovlja ne uvrsti u agendu 72. zasjedanja Generalne skupštine UN.

“Jučer sam proslijedio jednu od tema razgovora koje sam imao sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Sergejem Rjabkovim, a to je zahtjev da Moldavija ne insistira na uvrštavanju te inicijative”, rekao je Neguca novinarima, dodavši da će odluka uslijediti u roku od nekoliko dana.

Rjabkov je u petak moldavskom ambasadoru u Moskvi poručio da inicijativu Moldavije za povlačenje “ruskih mirovnih snaga” iz Pridnjestrovlja, Rusija smatra novim neprijateljskim potezom čiji je cilj onemogućavanje poboljšanja odnosa između dvije države.

Rjabkov je ambasadoru Negucu, koga je Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo na razgovor, ukazao na “provokativnu inicijativu Kišinjeva, koji zahtjeva da mogućnost potpunog povlačenja stranih vojnih snaga sa teritorije Moldavije bude uvrštena u dnevni red 72. sednice Generalne skupštine UN”, prenio je TASS.

“Rusija je naglasila da ovaj korak, koji zanemaruje stvarne razloge prisustva ograničenog kontingenta ruskih snaga u području rijeke Dnjestar, smatra još jednom karikom u lancu neprijateljskih poteza koje su u posljednje vrijeme povlačili oni političari u Kišinjevu koji ne žele poboljšanje bilateralnih odnosa”, stoji u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Pridnjestrovlje je zvanično u sastavu Moldavije, ali pola miliona stanovnika istočne obale Dnjestra, koji govore ruskim jezikom, proglasilo je 1991. godine nezavisnost.

Moldavsko društvo, kao i političe stranke, je već dugo godina podjeljeno na zagovornike približavanja Rusiji i one koji su za približavanje Evropskoj uniji. Moldavija ima jake ekonomske veze i sa Rusijom i sa Evropskom unijom.

 

NV / gov.md

Na vrh