Moscovici: Blizu sporazum kreditora sa Atinom

22. May 2017. | 11:56 | NV
pierremoscovici-e1468320333679

Evropski komesar za ekonomska i finansijska pitanja Pieree Moscovici izrazio je uvjerenje da bi sporazum između Atine i njenih kreditora mogao biti postignut na današnjem sastanku ministara finansija eurozone u Briselu, prenosi Srna.

Atini su neophodna sredstva da bi otplatila dugovanja od 7,5 milijardi eura koji dolaze na naplatu u julu.

“Veoma smo blizu sveobuhvatnom sporazumu, Grčka je preuzela svoje odgovornosti”, rekao je Moscovici, misleći pri tom na mjere štednje koje su poslanici grčkog parlamenta usvojili kasno uvečer u četvrtak 18. maja.

On je izrazio želju da i oni, koji su partneri Grčke, preuzmu svoju odgovornost.

Grčka je nešto ranije poručila svojim međunarodnim kreditorima da ne bi trebalo da bude izgovora za odgađanje isplate finansijske pomoći pošto je Atina ispunila svoje obaveze usvajanjem novih mjera štednje.

Poslanici grčkog parlamenta usvojili su u noći između četvrtka i petka novu rundu mjera štednje čime se Vlada u Atini nada da će osigurati novu tranšu pomoći od EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

Nacrtom zakona predviđeno je 4,9 milijardi eura smanjenja penzija i poreskih olakšica u periodu između 2018. i 2021. godine. Nacrt je usvojila većina od 153 poslanika iz vladajuće koalicije.

 

NV / Srna

Na vrh