Moscovici traži od buduće britanske premijerke da ubrza proces Brexit

Evropski komesar za ekonomiju Pierre Moscovici zatražio je danas od buduće britanske premijerke Therese May da ubrza proces Brexit

12. Jul 2016. | 12:45 | Dž.A.
pierremoscovici

Moscovici, fancuski evropski komesar, izjavio je da će nova odgađanja nakon referenduma od 23. juna na kome su Britanci glasali da napuste EU, nanijeti dodatne štete i neizvjesnosti evropskoj i britanskoj ekonomiji.

“Konzervativna stranka je djelovala brzo. David Cameron je trebao biti smijenjen u septembru, a sada smo tek u julu, i postavlja se pitanje zašto su izgubljena ta dva mjeseca”, rekao je Moscovici novinarima, dan prije nego što bi May trebala preuzeti premijersku dužnost od Camerona.

“Moguće je da se proces dijaloga s Evropskom unijom također ubrzava. To je ono čemu se nadam, i vjerujem da brojni ljudi pozivaju na to”, izjavio je on uoči razgovora s ministrima finansija članica EU.

Njegovi komentari uslijedili su nekoliko sati nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel zatražil od May da “brzo pojasni” kakve buduće odnose ona želi da ima s EU-om.

Moscovici je dan ranije upozorio da bi negativne posljedice Brexita mogle značajno usporiti ekonomski rast u Britaniji, kao i u EU i eurozoni.

Komisija u preliminarnoj analizi navodi da bi ekonomski rast u eurozoni u 2017. godini mogao iznositi samo 1,2 posto, umjesto zvanične prognoze od 1,8 posto.

“Ako postoji nešto što ulagači i potrošači ne vole, to je neizvjesnost”, izjavio je holandski ministar finansija i čelnik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem.

“U britanskom je interesu da što skorije pojasni svoj buduće odnose s EU”, dodao je on, prenosi agencija AFP.

 

(FENA)

Na vrh