Moskva i Kairo planiraju izgradnju prve nuklearne centrale u Egiptu

Kairo i Moskva su potpisali u utorak preliminarni sporazum o izgradnji prve nuklearne električne centrale u Egiptu, izjavio je egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sissi u prisustvu ruskog predsjednika Vladimira Putina

10. Feb 2015. | 17:43 | S.M
36204


Dvije zemlje "su potpisale protokol o ugovoru za izgradnju nuklearne centrale za proizvodnju struje u regiji Dabaa", na sjeveru Egipta, izjavio je Sissi na konferenciji za štampu.

Egipat je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, pod režimom Hosnija Mubaraka, razmišljao o izgradnji nuklearne centrale u Dabaai, ali projekt nije nikada ugledao dan nakon katastrofe u Černobilju 1986. godine.

"Radi se o izgradnji nuklearne centrale s ruskom tehnologijom, od četiri bloka velike snage, svaki po 1.200 megawata", precizirao je Sergej Kirienko, generalni direktor Rosatoma, Savezne agencije za atomsku energiju u Rusiji, na kojeg se pozvala novinska agencija Ria-Novosti.

To će biti centrala nove "post-Fukushima" generacije i Rusija je spremna dati kredit za njenu izgradnju, dodao je Kirilenko.

(Agencija FENA)

Na vrh