Moskva: Na svojoj teritoriji postavljaćemo rakete gdje mi želimo

7. Feb 2018. | 11:12 | NV
dmitrij_peskov-e1464781758901

Rusija je saopštila da ima pravo da oružje postavi i rasporedi gdje god odabere na svojoj teriroriji, čime je odgovorila na kritike zbog postavljanja raketa “Iskander” u ruskoj enklavi Kalinjingradu, prenosi Tanjug.

“Raspoređivanje jednog oružja ili drugog, raspoređivanje vojnih jedinica i tako dalje na ruskoj teritoriji, isključivo je suvereno pitanje Ruske Federacije. Rusija nije nikad prijetila nikome i ne prijeti nikome. Prirodno, Rusija ima ovo suvereno pravo. Teško da ono treba da bude bilo kome razlog za brigu”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov upitan da prokomentariše pisanja medija o raspoređivanju “Iskandera”, prenosi Reuters.

Kako britanska agencija navodi, iz Kalinjingrada na Baltiku, rakete bi mogle da pogode veliki dio teritorije Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije.

Kako je ranije prenio AP, predsjednica Litvanije Dalia Grybauskaite izjavila je u ponedeljak da je Rusija je u svojoj baltičkoj enklavi Kalinjingradu trajno rasporedila dodatne rakete koje mogu da ponesu nuklearne bojeve glave i ocijenila da to predstavlja prijetnju za Evropu.

“U ovom trenutku rakete ‘Iskander’ se postavljaju u Kalinjingradu da budu tu stalno”, rekla je Grybauskaite novinarima nakon svoje posjete vojnicima NATO-a u gradu Rukla.

Predsjednica Litvanije je to nazvala ne samo prijetnjom za Litvaniju, već i za “polovinu evropskih država”.

Kako je američka agencija navela, predsednik Odbora Ruske državne dume za odbranu general-pukovnik Vladimir Šamanov, potvrdio je za ruske novinske agencije da se te rakete raspoređuju u Kalinjingradu.

Šamanov je dodao da taj potez predstavlja odgovor na jačanje oružanih snaga NATO-a u blizini ruske granice.

Rakete “Iskander” visoke preciznosti imaju domet do 500 kilometara. One su ranije bile privremeno raspoređivane u Kalinjingradu radi vojnih manevara, podsjeća agencija.

 

NV

Na vrh